NASA confirmă: Pe Pluto există gheață metanică

0
285
New HorizonsCu mai puțin de două săptămâni înainte de întâlnirea sa istorică cu Pluto, sonda New Horizons a detectat gheață metanică la suprafața acestei planete pitice, de dimensiuni mai mici decât Luna. Sonda NASA survolează, în premieră, de aproape această planetă pitică, în 14 iulie 2015. 

Potrivit SPACE, această descoperire nu reprezintă o mare surpriză. Oamenii de știință știau, din 1976, că la suprafața lui Pluto se află metan. Însă faptul că sonda a reușit să detecteze metan înghețat, dar și alte substanțe chimice, la suprafața planetei pitice demonstrează că distanța dintre New Horizons și Pluto este din ce în ce mai mică.

Imaginile mai clare

Odată cu anunțul privind detectarea metanului, echipa de control a misiunii New Horizons a lansat și o serie de noi imagini ale planetei și a principalei sale luni, Charon, care devin din ce în ce mai clare pe măsura apropierii sondei.

Sursa metanului de pe Pluto este momentan necunoscută. Oamenii de știință speculează că ar putea proveni direct din discul de praf și gaze cosmice. Din acestea s-ar fi născut sistemul nostru solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

Metanul înghețat

“În curând vom afla mai multe și despre modul în care este răspândit metanul înghețat la suprafața lui Pluto”, a susținut Will Grundy. (unul dintre oamenii de știință care se ocupă de misiunea sondei New Horizons)

La câteva ore după ce New Horizons va trece prin apropierea planetei pitice, instrumentele sondei spațiale vor avea oportunitatea de a observa modul în care pseudoatmosfera plutoniană reacționează la lumina solară.

pluto_beforeandafter.jpg.CROP.original-original

Atmosfera rarefiată

“Va fi ca și când Pluto ar fi iluminată din spate de un bec de un trilion de wați”, a susținut și Randy Gladstone; Gladstone este un membru al echipei de cercetători care se ocupă de această misiune.

Modul în care lumina va interacționa cu atmosfera rarefiată a planetei pitice îi va ajuta pe oamenii de știință să determine gazele din compoziția atmosferei plutoniene.

Centura Kuiper

Conform programului misiunii, sonda New Horizons a fost lansată de NASA la 19 ianuarie 2006, în cadrul Programului New Frontiers. Aceasta urmează să survoleze planeta pitică Pluto la 14 iulie de la o distanță de 12.500 de kilometri, cu o viteză de 50.000 km/h.

După ce va trece de Pluto, sonda va fi folosită și pentru a studia cel puțin încă un obiect din Centura Kuiper; este vorba de centura de asteroizi și comete ce înconjoară sistemul solar. Ea se va extinde dincolo de orbita planetei Neptun. Din acest motiv aceste obiecte sunt numite și transneptuniene.

Evenimentul astronomic al anului

Întâlnirea dintre New Horizons și Pluto reprezintă pentru mulți evenimentul astronomic al anului. Planetă pitică este ultima dintre cele nouă planete după clasificarea veche a sistemului solar ce nu a fost vizitată niciodată de vreo sondă.

New Horizons are dimensiunea unui pian de concert și cântărește 465 de kilograme.  Este cea mai rapidă sondă spațială lansată vreodată de pe Pământ. În prezent ea se deplasează prin spațiu cu viteza de peste 1,6 milioane de kilometri pe zi. Această sondă funcționează cu energie nucleară, obținută din descompunerea plutoniului.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here