Nicolae Paulescu – cercetatorul care a descoperit insulina

Nicolae Paulescu, parintele insulinei

0
100
nicolae paulescu
nicolae paulescu

Nicolae Paulescu, parintele insulinei

Suferinta este o stare de care ne temem toti si pe care nimeni nu vrea sa o traiasca, iar Nicolae Paulescu a stiut sa gaseasca antidotul la aceasta. Cand crestem, suferim din doua motive: din dragoste si din nepasare si de multe ori ne intrebam:” de ce noi?” Si aici am putea spune ca in functie de sprijinul pe care il primim de la familie, prieteni si  de la cei dragi, reusim sa trecem mai usor peste probleme. Uneori chiar sa depasim ceea ce era de depasit si asta se intampla in functie de echilibrul interior si de rezistenta fiecaruia.

Si asa cum spunea Joseph Murphy in  Puterea extraordinara a subconstientului tau:

“Nu lăsaţi să vă influenţeze gândurile celorlalţi, condiţionările, veştile proaste: identificaţi-vă mereu cu idealul cel mai înalt.” Se spune ca cea mai mare durere este durerea sufleteasca, dar de multe ori nu stim  ca de la durerea sufleteasca pleaca toate.

 Nicolae Paulescu, adevaratul inventator al insulinei

Un ilustru cercetator roman, care a salvat milioane de vieti si continua sa le salveze si dupa moartea lui, este Nicolae Paulescu, care a inventat insulina. Panaceul la  aceasta  boala incurabila numita diabet,  care este  una din cele mai raspandite boli cronice din lume (intrucat afecteaza 5% din populatia globului) a fost unul  revolutionar pentru medicina mondiala.

In 1921 Nicolae Paulescu, profesor la Facultatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti,  a descoperit că nivelul glucidelor din organism este determinat de insulină, un hormon secretat de pancreas. În momentul în care nivelul insulinei din organism scade sau dispare complet, nivelul glucidelor creşte şi determină apariţia diabetului.

Prin urmare, Paulescu a administrat insulină prin injecţie bolnavilor de diabet, acesta devenind astfel unul dintre cele uzuale tratamente pentru această boală.

  Cateva date biografice

Pe 8 noiembrie 1869, într-o casă de pe Calea Moşilor, se năştea Nicolae Paulescu, cel care avea să ofere medicamentul care salvează zilnic viaţa a sute de mii de oameni, insulina. Fiul al negustorului Costache Paulescu şi al Mariei Paulescu, Nicolae mai avea încă un frate şi două surori.  Studiază medicina la Paris, facultate pe care o termină în 1897, obţinând titlul de doctor în medicină cu lucrarea Recherches sur la structure de la rate(Cercetări asupra structurii splinei). În perioada 1897-1898 a studiat fiziologia generală şi chimia biologică la Facultatea de Ştiinţe din Paris.

Despre povestea Nobelului furat sunt multe de spus, asa cum multi pionieri si cercetatori romani ar fi fost indreptatiti sa ia Nobelul, asa si Nicolae  Paulescu  era indreptatit dar a fost din pacate, inlaturat. Se pare ca este o poveste ciclica pentru geniile romanesti,  care a pus de atatea ori poporul nostru intr-un con de umbra. Ciudat este faptul ca  descoperirea care ar fi trebuit sa aduca faima cercetatorului roman, a fost publicată în august 1921 în publicaţia de specialitate Archives Internationales de Physiologie. Cu toate acestea, la diferenţă de aproximativ un an, cercetătorii canadieni Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best anunţă că au descoperit insulina. Ei spun că deşi Nicolae Paulescu ar fi demonstrat eficacitatea substanţei pancreatice, acesta ar fi spus că injecţiile cu pancreina nu au efect. Astfel, în 1923, cei doi sunt premiaţi cu Premiul Nobel.

Ionela Moldovanu