Nikola Tesla – inventatorul epocii electrice

0
371
„Virtuțile şi defectele noastre sunt inseparabile, precum materia şi energia. Când acestea se separă, omul nu mai există.”

Inventator sârbo-american, Nikola Tesla a dezvoltat sistemul electric de curent alternativ, care este utilizat pe scară largă în prezent, a descoperit câmpul magnetic rotativ, motorul de inducție și bobina Tesla.

Nikola TeslaNikola Tesla este adesea numit unul dintre inventatori cei mai importanți din istorie, a cărui descoperiri în domeniul energiei electrice au fost cu mult înaintea timpului său și continuă să influențeze tehnologia de azi. În ciuda realizărilor sale, Tesla a murit sărac și fără distincții. Pe acestea avea să le câștige, în cele din urmă, un secol mai târziu.

Nikola Tesla s-a născut în noaptea de 9 spre 10 iulie a anului 1856, în satul Smiljan din Croația de astăzi.

El a fost fiu al unui preot ortodox sârb, potrivit PBS News Hour. Conform legendelor urbane, în noaptea în care s-a născut inventatorul era o furtună puternică cu tunete și fulgere,. Moașa ar fi interpretat vremea ca un semn rău prevestitor. Dar răspunsul mamei a fost „acesta va fi un copil de lumină”.

Nikola Tesla a studiat ingineria la Universitatea Politehnică din Austria și mai târziu a lucrat ca inginer în Budapesta.

Cariera lui Nikola Tesla, ca inventator a început devreme, în timp ce lucra la Oficiul de Telegrafie din Budapesta. La vârsta de doar 26 el a schițat, pentru prima dată, principiile câmpului magnetic rotativ; este o idee importantă folosită și astăzi, în multe dispozitive electromecanice. Această realizare majoră a pus bazele pentru multe dintre invențiile sale viitoare, inclusiv motorul curent alternativ; în cele din urmă l-a dus la New York în 1884, atras de Thomas Edison și fabrica sa de inginerie inovatoare, Edison Machine Works, potrivit Live Science.

Este cunoscut faptul că Nikola Tesla nu a avut abilități de om de afaceri – sau nu a fost interesat. Thomas Edison a fost atât un inventator cât persoană angrenată în afaceri. De multe ori ideile lui s-au ciocnit cu Tesla atât prin metode aplicabile, cât și în formă teoretică. Poate de aceea colaboararea celor doi iluștri nu a durat decât un an.

Tesla a dat frâu liber creativității sale, în noul său laborator, Tesla Electric Light, fondat în 1886.

Aici omul de știință, a experimentat ce timpuriu tehnologia ce avea să se numească ulterior raze X, rezonanța electrică, lămpile cu descărcări în arc și alte idei.

În 1888, Tesla a început să lucreze pentru Westinghouse, cu obiectivul de a dezvolta sistemul de curent alternativ.

Din dorința de a înlătura temerile legate de curentul alternativ și pentru a demonstra siguranța acestuia, Tesla a suportat șocuri de 250.000 volți pe corpul său, conform Washington Post.

În 1891, omul de știință a construit bobina Tesla, un transformator care cuplat la rețeaua de energie electrică, putea ridica tensiunea și obține câmpuri electromagnetice foarte puternice. Doi ani mai târziu, Expozitia din Chicago, era primul târg iluminat pe baza noii tehnologii create de Tesla. Uzina Westinghouse a licitat aproximativ 500 mii de dolari, sub prețul cerut de compania Edison și a obținut contractul. Astfel la 1 mai, în fața a aproximativ 100.000 de oameni, iluminarea târgului a fost un succes.

Imediat după acest eveniment, Westinghouse Electric l-a convins pe J.P. Morgan, un investitor care finanțase compania lui Edison, să susțină proiectul lui Tesla pentru a construi prima centrală hidroelectrică la Niagara Falls.

Construită în 1895, noua centrală hidroelectrică era un vis devenit realitate.

Zece generatoare elctrice, au trimis curentul alternativ pe o distanță de sute de kilometri, ajungând pâna în New York.

În 1898 Tesla, în fața unei mulțimi adunate în Madison Square Garden, făcea primii pași în domeniul roboticii de astăzi, pentru prima dată un dispozitiv teleghidat – o bărcută controlată prin unde radio, traversa un bazin special amenajat.

Anul următor, omul de știință, se mută în Colorado Springs.

Acolo, va sta din mai 1899 până la începutul anlui 1900. Aici Tesla a făcut ceea ce el considera cea mai importantă descoperire a sa – undele terestre staţionare. Prin această invenție, a dovedit că Pământul ar putea fi folosit ca un conductor. El a făcut să rezoneze la o anumită frecvență electrică, după cum relatează Encyclopædia Britannica. Scopul a fost de a dezvolta o transmisie wireless de energie folosind valurile vibrante ale pământului pentru a genera putere comunicațiilor. În cadrul acestui experiment a aprins 200 de lămpi fără fire pe o distanță de 40 de kilometri; el a eliberat în atmosferă, cu ajutorul bobinei sale, un fulger artificial lung de 41 metri.

Revenind la New York în 1900, Tesla a început să lucreze la un nou proiect „World-System” – ce se vroia a fi o rețea globală de turnuri de înaltă tensiune care să lege serviciile de comunicații la nivel mondial pentru a furniza facilități în trimiterea de imagini, mesaje sau avertismente meteorologice.  Omul de știință a obținut de la J.P. Morgan suma de 150.000 de dolari și s-a muta în Long Island, unde a construit un turn de lemn înalt de 56 de metri, cu scopul de a trimite semnale peste Atlantic.

În esență, visul lui Tesla a fost de a realiza un sistem pentru transmiterea energiei electrice fără fire.

Potrivit unui articol al Universității Alcorn, Tesla a fost „preocupat de faptul că oamenii folosesc prea repede resursele Pământului. El a vrut să se asigure că am putea utiliza alte surse de enregie și  combustibili regenerabili.”

Însă, un an mai târziu, pe 8 decembrie, un alt om de știință Guglielmo Marconi, a realizat trasnmiterea primului semnal telegrafic fără fir trans-atlantic din lume. Finanțatorul lui Tesla a fost profund tulburat, când a aflat că Marconi. Acesta, deși susținea că ideea îi aparține în totalitate, era în posesia a șaptesprezece brevete împrumutate de la Tesla, și a abandonat proiectul.

La 21 iunie 1943, Curtea Supremă a SUA a decis că Nikola Tesla este „părintele radioului“, și nu  Guglielmo Marconi.

Cel din urma a primit în 1090, Premiul Nobel pentru Fizică, pentru contributțile sale la dezvoltarea radioului.

Omul de știință, Nikola Tesla, s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, pe 7 ianuarie 1943, suferind de tromboză coronariană. După moartea sa, i-au fost recunoscute și patentate aproximativ 700 de învenții. Printre ele, motorul electric modern, telecomanda, transmiterea fără fir de energie; bazele tehnologie radar și laser, tubul cu neon și iluminarea fluorescentă; primele fotografii cu raze X, ubul electronic cu vid, vitezometrul și bobina Tesla.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here