Nimis, Ladonia

0
30

Nimis, Ladonia.
Nimis, o sculptură sub formă de munte, alcătuită din mai multe turnuri realizate din 70 de tone de scânduri aduse de ape, este principala atracţie a micronaţiunii Ladonia. De altfel, este singura raţiune pentru care există Ladonia. Acest surogat de naţiune – de 1,7 km², localizată pe o peninsulă suedeză legată de Kattegat – a luat naştere în 1996, după o lungă dispută în justiţie între artistul Lars Vilks şi guvernul suedez.

Vilks a început să construiască Nimis în secret, în 1980.

Departe de civilizaţie, construcţia, care poate fi văzută în întregime doar de pe apă, a rămas neobservată timp de doi ani, după care a fost descoperită. Autorităţile au anunţat că o vor demola (pământul pe care se găseşte face parte dintr-o rezervaţie naturală unde este interzis să construieşti). Provocat, Vilks a ignorat ameninţarea, a vândut Nimis artistului Cristo şi a început să ridice o sculptură similară, din piatră şi beton, numită Arx, hotărând să preia controlul asupra zonei şi să se despartă de Suedia.

Aşa a luat naştere naţiunea Ladoniei.

În zilele noastre, Ladonia pretinde că numără peste 15 000 de cetăţeni, toţi cu domiciliul în afara graniţelor sale, conform politicii stilului de viaţă nomad pe care îl susţine. Cetăţenia se obţine gratuit, printr-o aplicaţie on-line, însă pentru un titlu nobiliar va trebui să plătiţi 12 $ şi să trimiteţi un e-mail în care să specificaţi ce titlu preferaţi.

Steagul ladonian este verde, cu un contur alb vag al crucii nordice — modelul a fost ales deoarece arată de parcă steagul albastru-galben suedez ar fi fost fiert.

Se plătesc taxe, dar nu cu bani. în schimb, cetăţenii trebuie să contribuie prin ceva creativ. Procedura cererii pentru cetăţenie a produs confuzie pentru 3 000 de pakistanezi care au solicitat statutul de imigrant pentru a trăi în Ladonia, doar pentru a afla că nu este posibil să se mute acolo.
Să locuieşti în Ladonia este interzis, în schimb ai voie să o vizitezi.
Micronaţiunea Ladonia este celebră pentru turnurile sale artizanale din lemn.

Sursa: Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton

V-ar mai putea interesa și aceste articole sau acesta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here