Nivelul mărilor crește într-un ritm alarmant

0
168

292379

Încălzirea climatică, ce face ca gheţarii de pe uscat să se topească, conduce la creșterea alarmantă a nivelului apei pe Terra, avertizează oamenii de știință. 

Mai mult, scrie Washington Post, oceanul în sine se umflă și deoarece apa mai caldă îşi măreşte volumul. Potrivit datelor culese de NASA, nivelul mărilor creşte actualmente cu 3,5 milimetri pe an.

Specialiștii prognozează însă că situaţia se agravează, întrucât ridicarea nivelului mărilor de pe Terra se accelerează, deoarece marile calote glaciare, din Groenlanda şi Antarctica, vor pierde tot mai multă masă şi oceanele se vor încălzi mai rapid.

Pe de altă parte, experții au fost derutaţi de datele din ultima perioadă, care arătau o scădere a ritmului creşterii nivelului mărilor între 2003-2012, faţă de înregistrările din perioada 1993-2002.

Dilema a fost elucidată odată cu publicarea unui nou studiu, în Scientific Reports, care arată că ridicarea apelor mării a fost mascată artificial în datele transmise prin satelit. Acest lucru s-a întâmplat pentru că, cu un an înainte de lansarea satelitului, planeta primise un impuls major în sensul răcirii.

Cauza era erupţia vulcanului Mount Pinatubo din Filipine, care a umplut stratosfera Pământului cu aerosoli care au reflectat lumina soarelui şi au determinat o uşoară scădere a nivelului marilor, o dată cu răcirea temporară a oceanului.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here