AVERTISMENT. Nivelul mărilor va creşte cu peste jumătate de metru în următorii 70 de ani şi de oraşe vor fi inundate

0
101

Nivelul mărilor va cresteNivelul mărilor se va ridica cu aproximativ 60 de centimetri în următorii 70 de ani şi cu circa 2,4 metri până în 2200, potrivit unui nou studiu care sugerează că sute de oraşe aşezate pe coastă vor fi inundate pe parcursul a doar câteva generaţii.

Autorii studiului susţin că nivelul mărilor va continua să crească cu până la 7,6 – 9 metri faţă de limita prezentă. Predicţiile alarmante se bazează pe presupunerea că nivelurile de dioxid de carbon vor rămâne aceleaşi ca şi cele din prezent. Acest lucru este posibil însă să se schimbe, informează Daily Mail, citat de Mediafax.

Circa 600 de milioane de persoane trăiesc în prezent în localităţi situate la maximum 10 metri deasupra nivelului mării. Ele genereaza până la 10% din produsul global brut.

Efectele combinate ale ridicării nivelului mărilor, creşterii populaţiei şi coborârii solului vor duce, până în 2070, la triplarea numărului de persoane care vor fi expuse riscului de a fi inundate.

Cercetătorii spun că, acum, nivelul mărilor creşte la un ritm dublu faţă de perioadele dintre epocile de gheaţă.

Între timp, nivelurile gazelor cu efect de seră din atmosferă şi alţi factori care determină ridicarea temperaturilor cresc cu până la zece ori mai repede decât în oricare altă perioadă din revoluţia industrială.

Studiul, publicat în Scientific Reports, a fost realizat de cercetătorii de la Australian National University din Canberra. Acestia avertizează că, pe măsură ce Pământul se va încălzi, mari bucăţi din calota Groenlandei şi Antarcticii se vor topi. Acesta este un proces pentru care debutul şi stoparea durează foarte mult şi care contribuie la ridicarea nivelului mărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here