Noi Manuscrise de la Marea Moartă

0
231

kibert qumranDupă Manuscrisele de la Marea Moartă, situl arheologic Kibert Qumran din Israel a dus la o altă descoperire remarcabilă. Lucrând cu materialul obţinut în timpul săpăturilor din 1950, arheologul Yonatan Adler a identificat alte nouă fragmente de pergament, nedesfăcute, transmite Times of Israel.

Documentele au fost găsite în trei cutiuţe cunoscute sub numele de „filacterii” şi, susţin specialiştii, deşi puţin probabil să ofere prea multe informaţii istorice, lingvistice sau religioase majore, ar putea aduce elemente importante cu privire la practicile religioase ale celui de al doilea Templu al iudaismului. Autoritatea israeliană pentru antichităţi a primit sarcina de a deschide şi prezerva noile descoperiri – un proces extrem de sensibil şi de durată, făcut nu fără cercetări prealabile.

Situl de la Qumran a devenit centrul de interes al comunităţii internaţionale la mijlocul secolului 20, după descoperirea a circa 900 de documente cunoscute ca Manuscrisele de la Marea Moartă, ce datează din 150 î.H. – 70 d. H. „Filacteriile”, cunoscute în iudaism sub numele de „tefilin”, sunt perechi de mici cutiuţe din piele neagră care conţin pasaje biblice din cărţile Exodul şi Deuteronomul. În cutiuţa de pe frunte se găsesc patru texte, puse în compartimente individuale, iar în cea de pe braţ, un singur text.

Extras din revista „Lumea”, nr. 5, 2014

 Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here