“Nomad – Minorities Film Festival Romania”, în patru orașe din țară

0
108

Prima ediţie a “Nomad – Minorities Film Festival Romania”, organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, se va desfăşura în perioada 19 mai – 28 iunie şi va cuprinde patru oraşe din România – Bucureşti, Constanţa, Timişoara şi Târgu Mureş – şi Oslo din Norvegia, a anunţat Daniel Mitulescu, organizatorul evenimentului.

“Este un festival multicultural şi va fi o provocare pentru noi să găsim acele filme cu care să circulăm prin mai multe oraşe, care au o componentă minoritară importantă, cum este Târgu Mureş, Constanţa sau Timişoara, şi un alt lucru important consider că este faptul că mergem şi la Oslo, în Norvegia”, a afirmat marţi fondatorul Asociaţiei Culturale Metropolis, Daniel Mitulescu, la o conferinţă de presă.

Filmele vor fi proiectate în aer liber cu un proiector performant, pe un ecran gonflabil de peste 50 de metri pătraţi, organizatorii aşteptând un aflux total de aproximativ 25.000 de spectatori pentru prima ediţie a festivalului.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate şase filme de lungmetraj, cinci din România şi unul din Norvegia, tematica fiind focalizată pe subiecte relevante atât la nivel local cât şi internaţional, care explorează minorităţile culturale din România precum şi minoritatea saami din Norvegia.

“Anul acesta ne-am gândit să facem un festival cu filme axate pe tematici care privesc minorităţile culturale din România. Este o ocazie interesantă să descoperim culturi care nu au foarte multă vizibilitate în mass-media, să folosim cinematograful pentru a oferi acces la această lume”, a declarat Roxana Dănăilă, PR-ul festivalului, pentru Agerpres.

În cadrul “Nomad – Minorities Film Festival Romania” a fost lansat şi un concurs cu premii care invită atât tinerii regizori, cât şi pasionaţii de film să se înscrie în competiţia oficială de scurtmetraje a festivalului cu filme scurte (documentare, filme de ficţiune, filme experimentale, proiecte antropologice, reportaje video de investigaţie) care propun sau prezintă noi perspective interesante asupra unor grupuri/comunităţi minoritare din România, a anunţat directorul artistic Ligia Keşişian Mitulescu.

Scurtmetrajele se pot înscrie pe site-ul nomad.metropolisfilm.ro până pe 30 aprilie, iar în urma jurizării vor fi alese şase scurtmetraje care vor fi proiectate în cadrul festivalului. Trei dintre acestea vor primi şi premii în bani: premiul I – 2.000 de euro, premiul II – 1.000 de euro, premiul III – 500 de euro.

“Nomad – Minorities Film Festival Romania” este realizat în colaborare cu Muzeul Intercultural din Oslo.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here