Nu-i după cum vrea omul, ci după cum vrea Dumnezeu

0
219

sfantul-petruNu-i după cum vrea omul, ci după cum vrea Dumnezeu.

Într-o zi, două fete secerau grâu în holde apropiate. Una dintre ele secerase aproape trei sferturi din holda, iar cealaltă secerase abia jumătate, de aceea se silea din răsputeri, ca să termine până la apusul soarelui.

 

Trecuse 2-3 ceasuri bune după miezul zilei şi în depărtare se zăreau doi moşnegi.

Aceştia erau Atotputernicul şi cu Sf. Petre, care cutreierau adesea pe pământ.

Ajunşi în dreptul celor două vrednice secerătoare, moşnegii le dădură bineţe şi le urară să termine cu ajutorul lui Dumnezeu de secerat, până la venirea serii.

Fata care secerase mai mult de trei sferturi de lan, de acum, răspunse cu fermitate că până seara ea tot va termina de secerat, fie că vrea Dumnezeu, fie că nu.

Cealaltă, mai înţeleaptă şi cu nădejdea la Dumnezeu, zise, că dacă vă voi Bunul Dumnezeu, va termina de secerat până la lăsarea serii.

Abia porniră cei doi călători, când fata cea lăudăroasă şi fără nădejdea în Dumnezeu a început să se vaite de durere la stomac, care n-a lăsat-o până târziu seara, când, cu chiu cu vai, abia a ajuns acasă.

Fata cealaltă, care mai avea mult de secerat, dar cu gândul şi nădejdea la Dumnezeu, până seara a terminat toată holda. A plecat fericită acasă, mulţumind din inima Atotputernicului Dumnezeu.

A doua zi de dimineaţă, fata cea lăudăroasă şi neînţeleapta a trebuit să se ducă din nou în holda să secere bucată care-i rămăsese, căci nu degeaba a ieşit aceasta zicală în popor: Nu-i după cum vrea omul, cu după cum vrea Domnul!

Dumnezeu este cel ce lucrează intru voi.

Şi ca să voiţi şi ca să săvârşiţi după a Lui bunăvoinţă. (Teodorescu-Chirileanu)

Sursa: „Istorioare morale – din întelepciunea poporului roman”

 

 

V-ar putea interesa şi următoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here