”Nu te uita înapoi!”

0
253

nu-te-uitaUn părinte, cu ani buni de mănăstire, acum ieromonah ne-a povestit  pe când era frate începător, la Mănăstirea Sihăstria, la câteva săptămâni după venirea sa la mănăstire, s-a hotărât să plece înapoi acasă; căci diavolul văzând râvna cea bună a noului frate şi începutul lui cel bun, voia să-l îndepărteze de locul mântuirii sale. Voia să plece de îndată, însă un tânăr monah, pe care acest frate îl ajută în ascultarea sa şi-a dat seama de ispita noului începător şi a insistat să nu plece aşa, ci să meargă să se spovedească.

La spovedanie i-a mărturisit Părintele Cleopa că vrea să plece din mănăstire. Părintele nu l-a silit să rămână, însă i-a spus cuvintele Mântuitorului : „Nimeni care pune mâna pe plug şi se uită îndărăt nu se va îndrepta în împărăţia lui Dumnezeu’’ şi i-a adus aminte şi de femeia din Lot, care, pe când ieşeau cu grabă mare din Sodoma şi Gomora, pe care Dumnezeu le dăduse pieririi, s-a uitat înapoi şi se prefăcuse în stâlp de sare, ce se vede până astăzi.

Apoi la sfârşitul spovedaniei, Părintele Cleopa i-a făcut dezlegare, în timpul căreia, după cum ne-a mărturisit părintele, a simţit o căldură puternică în creştetul capului. Iar după dezlegare au dispărut complet toate gândurile care îl îndemnau să plece din mănăstire, nerevenindu-i niciodată.

Iată puterea spovedaniei! Iată puterea dezlegării şi rugăciunii făcute de un om sfânt!

”Mânca-v-ar Raiul”, În memoria Părintelui Cleopa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here