Alimentația înainte și după chirurgia bariatrică

0
114

alimenteleNutriția pre și post operatorie? Care sunt alimentele indicate înainte/după chirurgia bariatrică.

Una dintre soluțiile medicale care tratează obezitatea este chirurgia bariatrică. Aceasta are ca scop reducerea greutății/ normalizării statusului lor ponderal, fără a include îndepărtarea de țesut adipos sau altfel de tehnici de chirurgie cosmetică.

Tehnicile de chirurgia obezității influențează balanța echilibrului energetic. Ele diminuează considerabil aportul exogen şi determinând organismul să consume energie din rezervele acumulate.

Trebuie cunoscut însă că, înainte, dar şi după operație, este foarte importantă nutriția. Etapa preoperatorie este cea care asigură pregătirea organismului din punct de vedere fizic şi psihologic pentru intervenția chirurgicală. Etapa postoperatorie ajută la obținerea rezultatelor așteptate în urma operației.

Ce trebuie să știi despre nutriția preoperatorie?

Un meniu moderat hipocaloric, cu o concentrație optimă de proteine, recomandat de medicul specialist nutriționist, are ca obiectiv reducerea cantității de țesut adipos, mai ales din abdomen, din jurul organelor. Acesta menține masa musculară, benefice din punctul de vedere al reducerii timpilor operatori, al recuperării şi cicatrizării optime postoperatorii. Plus că conduce la minimizarea riscului de complicații chirurgicale şi anestezice.

Citiți și Piersica japoneză, fructul zeilor, kaki sau persimona – Între capriciu și necesitate.

Psihologic, este o etapă în care începeți să vă acomodați cu modul de alimentație corect, sănătos, pe care îl veți adopta pentru tot restul vieții.

Nutriția postoperatorie

Programul de nutriție pentru prima lună va avea câteva etape. Stomacul se va adapta lent la diferite consistențe ale alimentelor… De la lichide clare (apă, ceai, supe clare), la lichide dense (amestecuri de alimente bine pasate la blender)… Ulterior piureuri şi apoi la alimente solide. Obiectivul principal este asigurarea aportului proteic, foarte important pentru menținerea stării de sănătate în timpul scăderii ponderale rapide şi pentru vindecarea/cicatrizarea corespunzătoare a stomacului după această intervenție chirurgicală.

Prioritare vor fi alimentele concentrate în proteine de calitate, cum sunt carnea slabă, peștele, brânza şi laptele degresate, oul, în special albușurile. Apoi, alimentele bogate în vitamine, minerale, glucide cu eliberare lentă și fibre. Acestea sunt: legumele, fructele, cerealele integrale (acestea din urmă doar preparate termic!).

Shake-urile proteice sunt obligatorii în primele 3-7 zile după operație, deoarece stomacul nu poate tolera alimentele cu proteine, precum carnea, brânza, ouăle. Ulterior, aceste alimente vor putea fi consumate în formă pasată la blender.

Alimentele vor fi consumate la intervale de 3-4 ore, în cantități mici, cu respectarea principiului sațietății – când simțiți un început de senzație de plenitudine la nivelul stomacului, trebuie să vă opriți din mâncat.

Consumați multe lichide!

Lichide precum apa plată, ceaiul, compotul, neîndulcite vor fi consumate pe toată du-rata zilei, în cantitate de până la 2 litri. Nu în timpul mesei, ci după, la 35- 40 minute.

Pacienții mai primesc o listă cu alimente care trebuie evitate: băuturi carbogazoase, zahăr, ciocolată caldă, dulcețuri, jeleuri şi bomboane, creme de prăjituri, alimente picante, legume cu fibre dure etc..

Citiți și Litchi sau Lychee – Delicii pentru Revelion.

După prima lună alimentele cu proteine nu mai trebuie pasate după gătire, ci consumate ca atare și mestecate foarte bine.

Foarte importantă în nutriția postoperatorie este suplimentarea cu vitamine şi minerale.

Sursa info: saptamanamedicala.ro, Or. Mihaelo Ursache, medic nutriţionist Centrul de Excelenţa în Chirurgia Bariatrică Delta Hospital.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here