Top alimente care ne scurtează viața

0
138

nutritie-alimente-care-scurteaza-viataRespectarea unei diete echilibrate este un subiect care ne preocupă pe toţi în ultima perioadă. Paradoxul este că, deşi oamenii sunt din ce în ce mai informaţi în materie de nutriţie, numărul oamenilor care suferă de afecţiuni cauzate de alimente nesănătoase este într-o continuă creştere.

1. Sucurile carbogazoase

Unul dintre alimentele cele mai periculoase şi asupra cărora nutriţioniştii de vârf din România au căzut de acord că sunt de evitat sunt sucurile carbogazoase.

Acestea sunt cele mai nocive în materie de exces de zaharuri. „Sucurile carbogazoase sunt extrem de periculoase în condiţiile în care 100 de mililitri de lichid echivalează cu 10 grame de zahăr. Aceste cantităţi uriaşe de zahăr «mulg» pancreasul de insulină ceea ce duce la diabet zaharat, dar şi la obezitate“, a avertizat doctorul Simona Tivadar, medic primar Diabet şi Boli de Nutriţie la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Potrivit nutriţionistei, nici sucurile de fructe obţinute la storcător nu sunt neapărat cea mai bună soluţie.

Spre exemplu, un pahar de fresh de portocale se face din circa 600 de grame de portocale, ceea ce echivalează cu 48 de grame de zaharuri, la fel de mult.

Sucurile atât de populare, mai ales printre tineri, sunt printre cele mai dăunătoare produse de larg consum şi în opinia nutriţionistului timişorean Carmen Vizman. „Băuturile carbogazoase aduc mai multe probleme, conţin zaharuri care produc fluctuaţii de glicemie şi insulină, îngraşă şi dau dependenţă. Conţin tot felul de substanţe care intră într-un mecanism de absorbţie competitivă cu substanţele bune. Plus că am înţeles că în România sunt alte reţete decât în SUA; la noi sunt folosiţi nişte conservanţi care acolo sunt interzişi; unii sunt consideraţi cancerigeni, dar la noi nu. N-am niciun motiv să beau sucuri de acest gen, fresh-uri găseşti oriunde, apa-i sfântă, mai un ceai, întotdeauna sunt variante“, a declarat nutriţionistul, pentru reporterii „Adevărul“.

Potrivit specialiştilor, cel mai indicat este ca fructul să fie mâncat întreg, în acest mod, digestia are loc în timp normal (de circa o ora şi jumătate), iar senzaţia de saţietate rămâne pentru o perioadă mai lungă.

2. Carnea de porc

În ceea ce priveşte carnea, nutriţioniştii susţin că cea mai periculoasă este cea de porc; ea duce la creşterea colesterolului şi care poate provoaca afecţiuni cardiace. Nutriţioniştii încurajează consumul peştelui.

„Carnea este periculoasă, cea de porc este consumată în cantităţi foarte mari în special în Ardeal, acolo se pune accent şi pe slănină. Colesterolul este afectat. Cel mai indicat este să mănânci peşte. Din păcate, deşi avem atâtea lacuri, românii nu ştiu să gătească peştele”, spune profesorul Voichiţa Mogoş. El este medic primar in endocrinologie, diabet, boli nutriţie şi şefa Clinicii de Endocrinologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

De aceeaşi părere este şi specialistul in nutritie, bănăţean. El susţine că produsele făcute în casă sunt de departe cele mai bune.

„Prefer o şuncă de porc făcută de bunicul acasă, decât mezeluri din magazin. Poţi să tai o felie subţire dintr-un piept de pui pentru sandviş; poţi să faci o ruladă cu legume duminica, şi apoi să dai două-trei zile de acolo; poţi să faci tu o pastă de ficat, în loc de pateu. Întotdeauna variantele făcute de noi sunt mai sigure decât cele cumpărate din magazin“, este de părere doctorul bănăţean Carmen Vizman.

Vizman spune că porcul ar trebui consumat la Crăciun şi la Revelion şi atât.

Sursa: Revista Naturistă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here