O aplicaţie revoluţionară permite citirea unui roman în 90 de minute

0
96

o-SPRITZ-READING-facebookÎn cazul în care faceţi parte din categoria „nu am timp să citesc” sau din „câte cărţi sunt pe lume, cum voi ajunge eu să le citesc pe toate?”, e cazul să va bucuraţi. Un program pe nume Spritz a fost inventat că să mărească substanţial viteză cititului. El va fi lansat că aplicaţie pe telefoanele Samsung în perioada următoare, după cum anunţă Huffington Post.

Concret, programul testat deja de vreo trei ani manipulează cuvintele astfel încât ochii să nu se mai plimbe de la stânga la dreapta urmărind rândurile unui text, ci le afişează rapid, unul după altul, în faţă ochilor. În plus foloseşte ceea ce se numeşte „punctul optim de recunoaştere” al cuvintelor, format de regulă dintr-un grup de litere situate în mijlocul cuvintelor, adică acel punct în care creierul uman descifrează de regulă cuvintele.

Ştiţi că de fapt nu e nevoie să citim tot cuvântul că să-i înţelegem sensul, mintea noastră poate să perceapă sensul cuvintelor chiar şi atunci când literele sunt inversate în interiorul unui cuvânt, şi se pare că asta l-a ajutat pe inventatorul programului că să crească viteză de citire.

Faptul că programul Spritz înroşeşte exact acele litere din mijlocul cuvintelor le face mai uşor şi rapid de citit. Ochii cititorului nu se mişcă deloc, prin urmare, spune producătorul programului, putem procesa informaţii instantaneu, fără să mai petrecem atâta timp că să decodăm fiecare cuvânt.

Într-adevăr, dacă faceţi testul de pe pagină Huffington Post veţi vedea la care dintre cele trei viteze setate de proiectant reuşiţi să va adaptaţi şi după cât timp. 250, 350 sau 500 de cuvinte pe minut. Producătorii dau că sigur că majoritatea cititorilor vor reuşi astfel să parcurgă un român în mai puţin de 90 de minute.

Probabil că aplicaţia va avea succes, măcar în privinţa lecturilor care nu-ţi necesită atenţia profundă, şi pe care trebuie doar să le parcurgi „în diagonală”. Eu una prefer să rămân la varianta clasică de lectură (chiar dacă asta înseamnă să folosesc şi un ereader, mai ales dacă e vorba despre un text ale cărui semnificaţii necesită „rumegare” şi pe care vreau să-l păstrez în suflet.

Sursă: eva.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here