O elevă din Turcia transformǎ bananele în plastic

0
138

Elif Bilgin din Instanbul, Turcia, o elevă de 16 ani, a avut ideea ingenioasă să folosească cojile de banane ca substitut pentru materialele plastice de modă veche pe bază de petrol.

Ea a petrecut doi ani ca să perfecționeze o modalitate de a transforma în bioplastic cojile aruncate de la banane, care ar putea fi, la rândul lor, utilizate la izolarea cablurilor electrice.

Eforturile sale au fost răsplătite când a fost declarată, de către Scientific American, câştigǎtoarea premiului Ştiinţa în acţiune, în valoare de 50.000 de dolari, un pas important pentru tinerii investitori din California participanţi la competiţia online de ştiinţă Google Science Fair.

În invenţia  sa, Bilgin – care spune că “ştiinţa este chemarea mea” – a stabilit că, din moment ce amidonul și celuloza din resturile alimentare, cum ar fi coaja de mango pot fi transformate în material bioplastic, atunci se poate face acelaşi lucru şi cu bananele.

“După părerea mea, acest proiect este o potenţială soluție în rezolvarea poluării în creștere, cauzate de deşeurile din plastic pe bază de petrol”, a spus Bilgin, care o considerǎ pe laureata cu Premiului Nobel, Marie Curie, printre eroii ei.

“Pot să consider că am deschis calea spre schimbarea lumii, ceea ce mă face să mă simt deja câștigătoare”, a adăugat ea într-un interviu pentru site-ul american, scientificamerican.com.

Sursa: rawstory.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here