Femeia paralizată care pilotează un avion cu puterea minții

0
128
Din păcate, sunt momente în viața unui om, când are loc un eveniment nefericit sau o întâmplare mai puțin plăcută. De obicei acestea pot determina o decădere de ordin moral a persoanei în cauză. Dar, iată că mai există și oameni, a căror speranță de viață este redată prin apariția unui fapt îmbucurător. Fie își regăsesc liniștea și pacea interioară, fie se reorientează către un anumit domeniu de activitate, aceste persoane reușesc să-și recape încrederea în sine și să mai aibă o mică speranță.
femeie1O poveste de viață tristă, dar transformată apoi într-un nou drum în viață este și performanța uimitoare a unei femei paralizate, în vârsta de 55 de ani, din Statele Unite ale Americii.

Ajutată doar de puterea minţii, femeia a reuşit să controleze, într-un simulator de zbor, un avion militar F-35 şi o aeronavă Cessna. Aceasta, în cadrul unui program experimental de robotică al Pentagonului.

Conform http://www.scienceworld.ro, femeia a fost protagonista unei cercetări în domeniul semnalizării neuronale. Experimentul ştiinţific a durat doi ani. În anul 2012, ea a acceptat să i se implanteze electrozi pe creier pentru a putea controla un braţ robotic. Astfel, a putut să îndeplinească anumite sarcini, precum mâncatul sau simpla mişcare a degetelor.

femeie2Femeia care a participat la acest program, Jan Scheuermann, a rămas paralizată în anul 2003 din cauza unei afecţiuni genetice neurodegenerative. În 2012, ea a fost recrutată pentru acest program. Cei de la DARPA au folosit pentru experiment doi electrozi aşezaţi pe suprafaţa cortexului ei motor, zonă a creierului care controlează mişcările membrelor, se arată pe http://www.descopera.ro.

Primul pas fiind realizat, femeia nu încetat să uimească. Apoi, a reușit să-și controleze ambele brațe protetice, utilizând doar cortexul motor stâng, care în mod normal controlează motricitatea pe partea dreaptă.

Femeia care a pilotat cu simulator de zbor cu puterea minţii

Astfel, în urma acestei descoperiri s-a decis ca ea să încerce să piloteze un simulator de zbor. Dar femeia nu a trebuit să controleze avionul cu o manetă, ci să-l piloteze pur şi simplu folosindu- şi puterea minţii.

femeiaPotrivit http://www.sciencealert.com, succesul acestui experiment demonstrează că dezvoltarea unor tehnologii inovatoare pentru persoanele care suferă de tetraplegie va putea deveni realitate.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here