O icoană misterioasă, descoperită întâmplător

0
150

Tărâmul Bisericanilor mai intră o dată în legendă, cu o faptă atât de apropiată zilelor noastre, încât parcă vrea să ne convingă că mereu se întâmplă minuni: într-un zid care se voia a fi întărit pentru a rezista anilor, a fost găsită o pictură – chipul a doi sfinţi, care probabil sunt Iosif si Chiriac.

icoanaDescoperirea s-a făcut pe şantierul de la Sanatoriul Bisericani, în vreme ce constructorii interveneau pentru a face o lucrare de consolidare a zidurilor. Directorii spitalului vorbesc despre „minunea“ descoperită pentru că asta s-a întâmplat acum câteva zile, pe 1 octombrie, chiar în ziua în care în calendarul ortodox sunt pomeniţi Sfinţii Iosif si Chiriac. Iar cei care ajung să vadă icoana se închină sfioşi, convinşi de puterea „minunii“.

„1 octombrie este ziua în care se ţinea hramul Mănăstirii Bisericani, de Sfinţii Iosif și Chiriac. Pictura aceasta a fost acoperită cu tencuială cu zeci de ani în urmă, după ce a fost bucerdată, adică lovită cu un ciocan, pentru a se prinde mortarul. Aceasta era intrarea în paraclis și cu siguranţă pereţii din interiorul încăperii, pe care noi am folosit-o drept salon, mai au astfel de lucrări. Trebuie să aducem un specialist, să se pronunţe cu exactitate și să vedem ce se mai poate descoperi și pune în valoare. Până acum se ştia că acolo a fost paraclis numai pentru că o latură a clădirii era circulară, în forma de absidă. În restul clădirii erau chiliile călugărilor, dar se pare că încă nu ştim totul. Suntem extrem de încântaţi de această descoperire, pe care o considerăm o adevărată minune, pe lângă multe altele despre care ştim deja“, a declarat Emilia Ciobanu, director al Spitalului Bisericani.

Printre legendele zonei Bisericani se vehiculează și cea a apariţiei Fecioarei Maria într-un stejar. Se spune că un sihastru din munţii din preajmă a hotărât ca, împreună cu ucenicii săi, să meargă la Muntele Athos, în Grădina Maicii Domnului, după ce tătarii le arseseră lăcaşul de cult. Doar că la scurtă vreme după ce s-au pornit, călugării au fost opriţi de o apariţie miraculoasă: Fecioara Maria le ieşise în cale într-un stejar de pe marginea drumului și le-a spus: „Întoarceţi-vă, căci și aici este grădina mea!“.

În amintirea acestei minuni, ei au aşezat în stejar o icoană cu chipul Maicii Domnului. Mai târziu, Schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani, adică „al evlavioşilor“, pentru că monahii se rugau aici cu lacrimi și mulți se vindecau de boli, cu rugăciunea și binecuvântarea Cuviosului Iosif. Acum există un paraclis ridicat deasupra stejarului din care nu a rămas decât o cioată, care a fost păstrată în pardoseala construcţiei și este protejată de un cub de sticlă.

Oamenii locului vorbesc de faptul că stejarul a fost tăiat acum peste 30 de ani, din ordinul unui șef al sanatoriului de atunci, după care acesta s-a îmbolnăvit grav. Înfiinţată cam tot odată cu Mănăstirea Bistriţa, căreia se poate să îi fi fost sihăstrie, Mănăstirea Bisericani se număra, în secolele XVI-XIX, printre marile lăcaşuri din Moldova.

După reforma agrară din 1864, a lui Cuza, Mănăstirea Bisericani a intrat într-un declin, micșorându-i-se numărul vieţuitorilor. Regele Carol I o transformă apoi în penitenciar, iar în anul 1911, în locul ei a luat fiinţă un azil pentru bolnavi de tuberculoză, care ulterior a devenit Sanatoriul TBC.

Pe 1 octombrie, în calendarul ortodox sunt pomeniţi Cuvioşii Iosif și Chiriac de la Mănăstirea Bisericani. Cei doi au fost canonizaţi în 2008, împreună cu încă şapte cuvioşi care au sihăstrit în munţii Neamțului. Sfântul Iosif este cel dintâi sihastru cunoscut în culmea Bisericani și întemeietorul mănăstirii cu acelaşi nume. Două secole mai târziu, Sfântul Chiriac s-a făcut cunoscut ca un continuator al lucrării duhovniceşti începută de Sfântul Iosif.

Sursa: Monitorul de Neamț

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here