O infuzie de sănătate – CEAPA

0
251

ceapaCeapa – Care sunt proprietățile cepei? – Substanțe bioactive cu efecte pozitive pentru organism – Ceapa nu trebuie să lipsească din meniu – O legumă excelentă atât crudă, cât și preparată termic

Proprietățile și acțiunile specifice ale cepei

Ceapa este un stimulent general, un factor antiseptic și antiinfecțios, un diuretic puternic, un echilibrant glandular și un detoxifiant pentru piele. Ea ajută digestia substanțelor făinoase, are acțiune vermifugă, favorizează expectorația, stimulează apetitul sexual, favorizează somnul. Ceapa conține substanțe nutritive (100 g de ceapă au aproximativ 42 kcal), multe vitamine (A, B1, B2, B3, C, E), săruri minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu, sodiu, clor, sulf), oligoelemente (cupru, fier, zinc, iod, cobalt, fluor), celuloză, 87,6 g de apă, ulei volatil, principii antibiotice, acizi și alte elemente. Ceapa are acțiune antidiabetică, antireumatismală, antiscorbutică.

Este o legumă care reechilibrează toate funcțiile importante ale organismului, indicată în boli cardiovasculare și în tulburări ale sistemului nervos. Utilizată extern, planta este emolientă, antalgică, antispastică, repelentă (pentru țânțari). Poate fi utilizată în stare naturală, exact cum o culegem din grădină, tocată și adăugată în mâncare, sub formă de infuzie, decoct, cataplasme, suc, vin terapeutic, coaptă, caldă (aplicată pe gât), în tincturi și băi de mâini și de picioare. Din ceapă se pot prepara și creme pentru înfrumusețare, contra petelor de bătrânețe, a ridurilor, a celulitei și a zonelor afectate de cuperoză.

  • Cremă pentru înfrumusețare cu ceapă: Fierbeți la foc mic 3 cepe zdrobite cu untură de porc, amestecând continuu. Adăugați 1 cană de lapte, 1 lingură de miere și 1 pahar mic cu apă de trandafiri (rețeta apei de trandafiri). Omogenizați bine amestecul și lăsați la răcit fără să se întărească complet. Turnați în recipiente și păstrați la rece.
  • Infuzie pentru eliminarea toxinelor: Se toarnă 1 l de apă clocotită peste 2 cepe roșii mari, tăiate în bucăți și se infuzează 15 minute. Se bea toată cantitatea pe parcursul unei zile. Se repetă cel puțin 5 zile, într-o cură de detoxificare.

Ceapa în meniu

Ceapa este nelipsită din majoritatea mâncărurilor gătite. Este recomandabil să nu o căliți îndelung în ulei, ci să o lăsați puțin, până capătă o culoare ușor galbenă sau să o fierbeți direct, fără călire. Este bună în salate, omlete, sosuri, tocănițe, ciorbe, supe, tartine, fripturi, gulaș, plăcinte. Unele rețete sunt chiar foarte gustoase și nici nu necesită timp îndelungat de preparare.

Tartine cu ceapă

Ingrediente:
ceapă tăiată mărunt (1 lingură)
mărar tocat mărunt (1 lingură)
pătrunjel tocat mărunt (1 linguriță)
măghiran (1/2 linguriță)
200 g unt
ridichi (pentru decor)
sare
piper

Mod de preparare: Se freacă untul spumă cu sare și puțin piper. Se adaugă ceapa și verdeața pe rând, încorporându-se bine. Se ung felii de pâine prăjită cu acest preparat și se servesc alături de felii de ridiche.

O cură de ceapă este indicată pentru cei ce suferă de piatră la rinichi sau la vezica urinară, în caz de colici renale, retenție urinară, gută, reumatism, deoarece elimină toxinele prin transpirație abundentă.
Originară din Persia și Afganistan, cultivată de egipteni, greci și romani, ceapa este simbolul vitalității. Este o legumă ce nu-și pierde calitățile prin fierbere. Mirosul de ceapă crudă trece imediat ce clătiți gura cu apă de mentă. De asemenea, puteți mânca un măr ras, o lingură de miere sau puteți mesteca puțin pătrunjel sau frunze de hasmațuchi, trecând astfel peste acest aspect mai puțin plăcut generat de consumului acestei miraculoase plante.

„Cine cunoaște natura n-ar trebui să fie niciodată bolnav.” (Proverb slav)

Sănătate vă doresc! Doamne ajută!

Mihaela Mușetescu