PREMIERĂ MONDIALĂ în medicină: O inimă artificială a fost implantată în Franţa

0
157

O inimă artificialăO inimă artificială autonomă creată de compania franceză Carmat a fost implantată, miercuri, în cavitatea toracică a unui pacient, la spitalul Georges Pompidou din Paris, relatează Mediafax.

Pacientul este sub supraveghere medicală, la reanimare, este conştient şi vorbește cu familia sa, au precizat reprezentanții companiei Carmat într-un comunicat, subliniind că intervenţia chirurgicală reprezintă o premieră mondială.

Bărbatul suferea de o insuficienţă cardiacă terminală, cu un pronostic vital angajat, şi nu beneficia de nicio alternativă terapeutică.

O astfel de operaţie poate da o nouă șansă pacienţilor condamnaţi să aştepte mult din cauza rarităţii grefelor disponibile.

“Proteza imită în totalitate o inimă umană normală cu două ventricule care mobilizează sângele aşa cum o face muşchiul cardiac. Ea are senzori care permit accelerarea inimii, decelerarea, creşterea debitului, scăderea debitului. Dacă bolnavul doarme, debitul scade. Dacă bolnavul urcă scările, atunci îl măreşte. Proteza nu are nimic de-a face cu o pompă mecanică”, a explicat, în septembrie, Philippe Pouletty, cofondator al companiei.

Firma Carmat, înfiinţată de chirurgul Alain Carpentier, celebru pe plan mondial după ce a inventat valvele cardiace Carpentier-Edwards, vrea să acopere penuria notorie de grefe căreia îi cad victime zeci de mii de persoane care suferă de insuficienţă cardiacă avansată.

Compania Carmat consideră că o inimă artificială ar putea salva în fiecare an vieţile a mii de pacienţi. Toate acestea ar fi posibile fără riscul de respingere a grefei.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here