O întâlnire cu oameni care vibrează

0
1243

Augusta Jumancapresedinta fundatiei Hilfe für Osteuropa Todtnau Seelscheid e. V.

1. Ce este prietenia si cum ati caracteriza-o?

O întâlnire cu oameni care vibreaza pe aceiasi lungime de unda.

Aceasta înseamna idealuri si idei comune, concepte asemanatoare pentru viata personala.

2. Exista prietenie în interiorul unei familii?

Prietenie între membrii familiei, de fapt, nu exista. Familia cuprinde o ierarhie si diferente de vârsta, totusi familia îti descopera si sensul vietii, acela ca traiesti pentru a putea învata sa iubesti si iubesti pentru a putea învata sa traiesti.

3. Cum se construieste o prietenie si cum se mentine (cultiva) ea?
O prietenie se poate înfiripa numai daca în momentul în care vezi persoana simti ca exista ceva între tine si persoana respectiva. O prietenie se cultiva daca mentii tot timpul un dialog, daca te confesezi si te straduiesti totdeauna sa-l întelegi pe celalalt. Constructia acestei prietenii este ultima imagine pe care fiecare dintre noi doreste sa o ia de pe acest pamânt.

4. Care sunt valorile unei prietenii?
Valorile unei prietenii sunt sinceritatea, încrederea, sensibilitatea, ajutor reciproc, deschidere, întelegere, dar a valora o prietenie înseamna ca la sfârsit sa renunti la toate asteptarile pe care le-ai fi avut în legatura cu persoana respectiva, sa o iubesti neconditionat.

5. Cum recunoasteti dv. o prietenie adevarata?
Stându-i alaturi în situatii dificile. Sa simti cum îi merge celuilalt.
O prietenie adevarata împartaseste un zâmbet special pe care nimeni altcineva nu-l poate întelege pe deplin.

6. O întâmplare legata de prietenie din copilaria dv.?
În timpul ocupatiei am avut ca vecini ai bunicilor mei o familie de americani. Acea familie m-a tratat ca pe propriul lor copil. Fetita cea mica, Vivianne,avea pielea de culoare închisa si era de vârsta mea, (aveam amândoua 3 ani). Prima mea papusa am primit-o cadou de la acea familie,de Craciun. Pastrez cu admiratie aceasta amintire, care mi-a descoperit faptul ca nimic nu-i mai de pret pe lumea aceasta, decât sentimentul ca cineva are nevoie de tine.

7. Cum apreciati sentimentul de prietenie la români?
Nu toti cei care la început i-am considerat prietenii mei, s-au dovedit a fi ca atare. Eu nu sunt omul care se considera imediat prieten, ci doar cunostinta, si pot spune ca am multe cunostinte în Romania.

8. Prieteni la noi, în Piatra Neamt?
La început nu a fost chiar simplu în Piatra Neamt. Au fost multe suspiciuni reciproce care stateau în drumul prieteniei pe care doream sa o ofer. Apoi am gasit acolo o prietena cu totul deosebita. Pe noi ne le leaga mai mult decât prietenia. Nici surorile nu se înteleg asa bine ca noi doua. Noi simtim totdeauna daca uneia din noi nu-i merge chiar bine si împartim împreuna bucuriile si supararile. În ciuda dezamagirilor noi ramânem totdeauna împreuna. Noi amândoua credem ca Dumnezeu ne-a unit, ca sa putem sa ajuta multi oameni. Prietena mea din Piatra Neamt este Gusti a mea, si am multe motive pentru care sa-i multumesc. Familiile noastre au intrat in marea familie a Asociatiei Umanitare “Ursula Honeck” din Piatra Neamt si din Asociatia Hilfe für Osteuropa Todtnau Seelscheid e. V.

9. Ce sa asteptam noi de la o prietenie?
Cum am mai spus si la o alta întrebare, cerintele sunt cele care trebuie sa se potriveasca. Cu toate acestea, niciodata nu trebuie sa avem asteptari. O prietenie este o relatie interpersonala, în care fiecare ar trebui sa îsi pastreze independenta sa. Asta înseamna ca pe prieten îl accepti asa cum este el, sa faci totul pentru a pastra relatia. Aceasta include, de asemenea, sa suporti critici, dar totdeauna sa fii constient ca nu ai dreptul sa-l ranesti pe celalalt si totdeuna sa crezi si sa vezi in el binele. Trebuie sa-ti accepti prietenul asa cum este el.
10. Un citat sau un proverb despre prietenie?
“Prietenia este ca patria” – Kurt Tucholsky, sau „O viata fara prieteni este ca viata fara soare” – proverb german

a consemnat ing. Augusta Jumanca

ursula_180