O nouă rezoluţie pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri a României la Washington.

0
84

O nouă rezoluţie pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri a României la Washington.

Odată cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri din Alba Iulia din 1918, la data de 11 septembrie 2018, Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii (SUA) introduce Rezoluţia H. Res. 1178, document înfăptuit de Ambasada României la Washington. Prin acest document, se reafirmă, totodată şi parteneriatul strategic dintre România şi SUA.

 

Rezoluția a fost inițiată atât de membri republicani cât și democrați.

Printre care,  Michael Turner și Dan Lipinski, co-preşedinți ai Grupului de prietenie pentru România din legislativul american, Jackie Walorski, membru al Grupului de prietenie pentru România, și Gregory Meeks, vicepreședinte al Subcomisiei pentru Europa, Eurasia și Amenințări Emergente.

Rezoluţia de faţă menţionează rolul pe care l-a avut Marea Adunare Naţională din Alba Iulia prin aprobarea unei rezoluţii prin care se cerea Unirea Transilvaniei cu România, denumită de astfel, şi ,,Marea Uniune a Tuturor Românilor”.

De asemenea, prin această rezoluţie se reafirmă legăturile strânse dintre Statele Unite și România, pe baza angajamentului lor comun față de principiile libertății și ale democrației.

“La 100 de ani de la Marea Uniune din 1918, România se află împreună cu Statele Unite, ca partener strategic și aliat NATO, care a contribuit cu credință la construirea și apărarea unei Europe întregi, libere și în pace și și-a demonstrat angajamentul de a împărtăși povara securității noastre transatlantice colective”, se precizează în document.

Centenarul Marii Uniri a însemnat evenimentul politic al anului 1918 prin desăvârșirea statului național român, înfăptuit prin unirea tuturor provinciilor locuite de români, aflate sub o stăpânire străină, cu România.

Astfel, aniversarea Centenarului Marii Uniri reprezintă omagierea celui mai important moment al istoriei moderne a României, respectiv desăvârșirea statului național în 1918, prin unirea provinciilor românești aflate sub stăpânire străină: Basarabia, Bucovina și Transilvania cu patria mamă.

Textul oficial al rezoluţiei îl puteţi găsi aici

Elena-Manuela Ursache

 

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here