O nouă stare a materiei permite dezvoltarea unor supraconductori la temperaturi ridicate

0
206

O echipă internațională de cercetători a anunțat descoperirea unei noi stări a materiei într-un material care pare a fi, simultan, izolator, supraconductor, metal și magnet, ne informează descopera.ro. Oamenii de ştiinţă mărturisesc că acesta ar putea ajuta la dezvoltarea unor supraconductori la temperaturi ridicate mai eficienţi.

materieOdată ce aceste proprietăți se confirmă, această nouă stare a materiei va permite  înțelegerea optimă a materialelor ce au potențialul de a atinge supraconductivitatea la o temperatură critică relativ înaltă.

În cazul de față, temperatura relativ înaltă înseamnă -135 de grade Celsius.

Conform http://www.sciencealert.com, supraconductivitatea permite unui material să conducă electricitatea fără rezistenţă, adică fără căldură, sunet sau orice altă formă de eliberare de energie. Dacă am reuşi să atingem aceste aşa-numite temperaturi înalte am putea revoluţiona modul în care producem energie electrică.

Fenomenul întâlnit în chimie, intitulat efectul Jahn-Teller a fost punct de inspirație pentru denumirea noii stări. Astfel, se poate explica distorsionarea moleculelor în anumite situaţii.

După acest model, această nouă stare a materiei le permite cercetătorilor să transforme un izolator, care nu poate conduce electricitate, într-un conductor, doar prin aplicarea de presiune.

Potrivit sursei mai sus menționate, oamenii de ştiinţă s-au folosi de rubidiu pentru a realiza acest lucru.”Atomii de rubidiu aplică presiune. În mod normal când ne gândim la aplicarea de presiune ne gândim că strângem ceva, forţând moleculele să se apropie. Este posibil să facem acelaşi lucru, însă pe cale chimică, micşorând distanţa între molecule adăugând sau eliminând barierele dintre ele, adăugând nişte atomi în plus”, a menționat Michael Byrne.

Menționăm că aceste descoperiri indică faptul că anumite materiale izolatoare ar putea fi transformate în supraconductori, acele materiale extrem de valoroase.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here