O pâine de peste o sută de ani, expusă la Muzeul de Istorie din Galaţi

0
187
O pâine de peste o sută de aniPrintre cele peste 60.000 de exponate ale Muzeului de Istorie din Galaţi se află şi o pâine cu o vechime de peste o sută de ani. Potrivit directorului muzeului, Cristian Căldăraru, pâinea din patrimoniul instituției pe care o conduce a fost expusă la Genova. Ea a aparut într-o expoziţie organizată cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la descoperirea Americii. 
“Această pâine a fost expusă la o expoziţie la Genova. Expoziţia a fost organizată cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la descoperirea Americii. La acea expoziţie, din partea Românei au participat diverse companii româneşti, care au expus cele mai noi decoperiri tehnice. Însă, alăturat, a fost şi un pavilion dedicat agriculturii, acolo unde se afla această pâine. Când s-a închis expoziţia, un navigator din Galaţi, care era atunci la Genova, a intrat în posesia pâinii şi a adus-o la Galaţi, în cutia în care a fost expusă. Acel navigator i-a donat pâinea lui Paul Paşa, în anul 1915. Deci, din 1894 până în 1915, a ţinut-o acasă… Paul Paşa a păstrat-o în cutia originală, i-a pus şi o etichetă care atestă vechimea ei şi a donat-o Muzeului de Istorie în anul 1939”, a declarat Cristian Căldăraru, potrivit Monitorul de Galați.
Înainte de 1989, pâinea a fost expusă în muzeu; în anii ’80 ea a fost retrasă din expoziţie şi uitată într-un depozit.
Recent, directorul Cristian Căldăraru a redescoperit pâinea şi a solicitat experţilor de la Facultatea de Chimie Alimentară din Galaţi să realizeze o expertiză a ineditului exponat.
“Deşi este evident că şi-a pierdut calităţile nutritive, aspectul pâinii este extraordinar având în vedere vechimea acesteia. Vrem să-i facem o analiză acestei pâini, o fişă tehnică şi am întocmit deja un dosar. Acum suntem în faza de căutare a unui evaluator specializat care să o evalueze şi să o clasifice. După aceasta vom putea tezauriza exponatul. Dacă vom reuşi acest lucru, vom fi singurul muzeu de istorie din ţară care deţine o pâine cu o vechime de peste o sută de ani”, a mai precizat Căldăraru.
Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here