O pasăre foarte rară în Delta Dunării, monitorizată de specialişti

0
444

lastunulO pasăre foarte rară în Delta Dunării, monitorizată de specialişti

Lăstunul de mal (riparia riparia), una dintre păsările care trăiesc în lunca Dunării, a fost monitorizată pe parcursul unei perioade lungi de timp de către spe­cia­lişti din mai mul­te state europene, printre care şi reprezentanţi ai Adminis­traţiei Re­zer­vaţiei Biosferei Delta Dunării, parteneri în cadrul proiectului Danubeparks.

Una dintre concluziile obser­vaţiilor ornitolo­gilor a fost că această pasăre este din ce în ce mai rară în Delta Dunării.

„Din cauza numeroaselor modificări hidromorfologice, îndiguiri, regularizări sau baraje, acest tip de habitate se numără printre cele mai periclitate din Europa. Din păcate, sectoare fluviale naturale neîndi­guite, care să poată oferi maluri înalte propice dezvoltării unor astfel de colonii de reproducere a lăstunului de mal, sunt tot mai rare, în unele ţări ele se mai pot întâlni numai în zonele protejate. De aceea, experţii Ariilor Protejate Dunărene consideră această micuţă pasăre ca fiind indicatorul perfect pentru dinamica fluviului şi calitatea habitatelor. Din aceste motive, experţi din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi România s-au deplasat pe traseul Dunării pentru a evalua habitatele existente sau potenţiale şi a trage concluzii referitoare la măsurile de protejare sau revitalizare necesare.

Datele obţinute au fost apoi centralizate şi pe baza lor s-a întocmit o hartă a distribuţiei populaţiilor de lăstun de mal de-a lungul Dunării. O acţiune similară de monitorizare a coloniilor de lăstun de mal a fost efectuată şi în primăvara anului 2011, ceea ce a permis ca datele actuale să fie comparate cu cele de acum doi ani, realizându-se astfel o imagine a dinamicii populaţiilor de lăstun de mal”, precizează reprezentanţii ARBDD.

Specialiştii spun că măsurile de re­dre­sare a acestei specii în Delta Dunării sunt de fapt măsuri de refacere a habitatelor din această zonă.

„Au fost identificate activităţile umane care contribuie la diminuarea zonelor propice reproducerii acestei specii, cum ar fi amenajări hidrologice, diguri, staţii de pompare, turism neorganizat, silozuri şi alte construcţii destinate exploatărilor agricole. Pentru protecţia habitatelor şi a speciilor, implicarea experţilor este importantă, dar la fel de important este şi ajutorul tuturor celor care interacţionează cu fluviul. Cu toţii trebuie să contribuim la protejarea celor câteva habitate naturale rămase”, mai spun specialiştii ARBDD.

Lăstunul de mal este considerat o specie reprezentativă a calităţii habitatelor flu­via­le dinamice.

Această pasăre cuibă­reşte în colo­nii ce cuprind un număr variabil de indivizi, cuiburile fiind amenajate la capă­tul unor galerii săpate în pereţii verticali ai malurilor din lunca Dunării. Astfel de habitate se întâlnesc pe tot parcursul Dunării dar sunt mai rare în deltă datorită cotelor relativ mici ale malurilor Dunării.

Sursa: obiectivtulcea.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here