Teatrul Nottara la Babel F.A.S.T. – Când animalele au toleranță, mărinimie, afecțiune – O personificare care scoate în evidență trăsături umane cărora tindem să nu le mai dăm atenție – Aplauze pentru actorii de la Nottara – Spectacol de excepție
România la Babel F.A.S.T. – Teatrul Nottara
Spectacolul „Provocări inocente” („O poveste foarte simplă”) a fost, și cred că nu greșesc, pe gustul tuturor. Copii și adulți au ocupat locurile Casei De Cultură a Sindicatelor din Târgoviște pentru a vedea o poveste despre omenia animalelor. Ba, mai mult, despre puritatea lor, care este comparată cu cea a îngerilor. O iubire interzisă țese în jurul ei firul acestui spectacol-fabulă. Vestea care tulbură viețile oamenilor și animalelor este un pretext pentru a scoate în evidență însușiri și calități din ce în ce mai rar întâlnite astăzi – mărinimie, spirit de sacrificiu, afecțiune, înțelegere, toleranță.
Așadar, undeva, la țară, doi tineri vecini, Dașa și Alexei, se iubesc, iar urmarea firească a legăturii dintre ei este apariția unui copil. Părinții fetei, oameni „mai așezați”, „mai înstăriți”, „mai normali” îl consideră pe băiat „un coate-goale” și pe tatăl lui „un bețiv” neisprăvit. Tatăl fetei este atât de furios pe tatăl băiatului, încât îi transmite și „viitorului ginere”, Alexei, furia sa. Urmarea este că Alexei își jignește părintele și îi reproșează multe lucruri. Deși, ulterior, le va regreta va fi prea târziu.
Deci, se va naște sau nu copilașul? Cum este văzută și filtrată această iubire de animalele de la curte, care vorbesc între ele, caută explicații, sunt nedumerite, iau decizii, pun suflet și doresc să se sacrifice pentru stăpânii lor? În balanță stau inocența înțeleaptă a animalelor și inteligența (uneori, vicleană) a oamenilor. Va reuși omul să se ridice la rangul superior, unde pretinde că este? Va putea să vadă clar adevărul și să ia decizia corectă? Acestea sunt unele dintre frământările animalelor. Purcica visătoare, iapa Surioara cu suflet frumos, văcuța gestantă Zorika, un cocoș bine informat și câinele fidel Napoleon discută acerb toate aceste chestiuni.
Cât de complicate sunt lucrurile simple, nu-i așa?
Povestea aceasta este departe de a fi simplă, cum anunță titlul. Din contră, este profundă, plină de căldură, emoții și învățăminte. Final frumos și surprinzător. O interpretare impecabilă și plină de expresie a actorilor Teatrului Nottara. Ada Navrot, Victoria Cociaș, Raluca Tița, Raluca Jugănaru Grosu, Filip Ristovski, Sorin Cociș, Daniela Minoiu, Diana Roman, Ion Grosu, Vlad Gălățianu umplu scena cu performanța lor de calitate. Regizor este Ljupčo Gyorgievski. Piesa de teatru o are ca autoare pe Maria Lado, iar scenografia este semnată de Luana Drăgoiescu. Muzica aparține lui Marjan Nečar. Spectacolul a avut loc în cadrul Festivalului Babel. Și a meritat aplauze, multe aplauze!

Iubirea nu este doar privilegiul oamenilor
„Este o poveste despre iubire, care nu este doar privilegiul oamenilor, ci și dreptul animalelor. Tocmai iubirea aceea, curată, în forma sa esențială, îi amintește omului despre valorile uitate. Și îl ajută să le redescopere, să le scoată din nou la suprafață, pentru a putea fi salvat de el însuși. Eu nu fac spectacole de comedie pură, sută la sută, bazată pe gag-uri. Dar în fiecare montare a mea las să se manifeste acel tip de comic care provine din ironia situațiilor. Iar acel comic este, de obicei, ușor amar.” (Ljupčo Gyorgievski, regizor).
Te invit să citești și „Quizas, quizas”.
Mihaela Mușetescu