O singură biserică de lemn din Ţara Oaşului a rezistat regimului comunist, la presiunile unui fotograf

0
107

07161209-1180386857O singură biserică de lemn din Ţara Oaşului a fost salvată în mod miraculos, istoricii neavând nici astăzi o explicaţie de ce restul lăcaşelor de cult au dispărut, în vreme ce în zonele istorice învecinate au supravieţuit destul de multe biserici.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Biserica de lemn din satul Lechinţa, din secolul al XVII-lea, salvată în regimul comunist la presiunile unui artist fotograf, poate fi vizitată în Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş.

Directorul Muzeului Ţării Oaşului, Remus Vârnav, a declarat marţi, pentru Agerpres, că anual muzeul are aproximativ 7.500 – 8.000 de vizitatori pe an, însă nu se poate vorbi despre o creştere a acestora în special din cauza sării proaste a drumului de acces, începând din judeţul Maramureş.

Biserica, originară din satul Lechinţa, ce datează din 1635, a fost salvată în anii 1970 la presiunile cunoscutului fotograf Ioniţă G. Andron, care a trimis memorii conducerii de la aceea vreme: Comitetului Regional Oaş al PCR, Comitetului de stat pentru cultură şi artă din regiunea Maramureş, dar şi Comisiei Monumentelor Istorice de pe lângă Academia Republicii Socialiste România.

Ioniţă G. Andron a realizat primele fotografii cu biserica în anul 1939, le-a trimis autorităţilor şi a revenit cu un memoriu şi fotografii în anul 1966 în care arăta starea avansată de degradare a lăcaşului de cult.

“Dacă mi-ar fi spus cineva că poate arăta şi în felul acesta o construcţie protejată în mod special de lege fiind monument istoric, cu siguranţă nu aş fi crezut, dar de această realitate m-am convins personal, iar prin fotografiile alăturate caut să informez organele de drept, socotind că prin aceasta am tras clopotul de alarmă şi că am făcut cel puţin atât pentru a determina forurile competente ca în cel mai scurt timp posibil acest monument istoric, singura biserică veche de lemn din toată Ţara Oaşului că fie reconstruită – deoarece despre reparaţie nu mai poate fi vorba – şi ridicată în centrul de raion Negreşti, unde să rămână mărturie peste alte veacuri viitoare despre dăinuirea noastră aici”, a scris Ioniţă G. Andron în memoriul din 4 noiembrie 1966.

Cunoscutul fotograf a subliniat că biserica a fost declarată monument “datorită vechimii şi caracteristicilor ei de construcţie de-a dreptul impresionante prin dimensiunile ei miniaturale”.

Biserica a fost dezmembrată şi transportată la Negreşti Oaş unde în acelaşi an a fost deschis Muzeul Ţării Oaşului, fiind reconstruită pentru prima dată între anii 1977-1980 cu unele părţi noi. A doua oară a fost reconstruită în 2006, printr-un proiect european.

“Este o biserică de tip vechi, iar ca mărime este printre cele mai mici. N-am găsit o explicaţie de ce restul bisericilor nu au supravieţuit. Se construiesc biserici din zid din a doua parte a secolului XIX. Am găsit urme din biserici la o moară. Este ceva ciudat cum în zonele învecinate, Maramureş, Ţara Lăpuşului, Chioarului s-au păstrat biserici şi aici aceasta este singură. Dacă nu era Ioniţă G. Andron nici ea nu supravieţuia”, a declarat directorul Muzeului Ţării Oaşului.

Directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, a declarat pentru Agerpres că această biserică a supravieţuit pentru că provine dintr-o comunitate mică, unde a fost construită mai târziu o biserică din piatră, după care a fost abandonată.

“Biserica a supravieţuit pentru că a fost într-o comunicate mică. După ridicarea bisericii de piatră, aceasta a fost abandonată şi a supravieţuit în mod miraculos după intervenţiile lui Ioniţă G. Andron, cel mai mare fotograf din Oaş. În general în Oaş bisericile din lemn au fost abandonate după ce s-au zidit altele noi care nu au nicio valoare arhitecturală”, a spus Felician Pop.

Biserica poate fi vizitată la Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş, alături de alte 40 de obiective din zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here