O singură faptă bună zidește doar un perete

0
86

pereteO concepţie la fel cu aceasta a Sfântului Maxim Mărturisitorul o avea şi un pustnic despre care se spune în Pateric că a fost vizitat de un oarecare străin care la plecare şi-a cerut iertare de la părintele că l-a reţinut de la rugăciunea lui, de la programul lui. Şi părintele respectiv a răspuns aşa: „Rugăciunea mea frate, este să te primesc pe tine şi să te petrec cu drag”. Cine îi slujeşte lui Dumnezeu prin ceea ce face şi îşi face datoria în viaţa aceasta, acela, dacă dă un sens religios vieţii, prin tot ceea ce face îi slujeşte lui Dumnezeu. De altfel cuviosul Dorotei spune că „A te ţine de o singură faptă bună înseamnă a zidi un singur perete şi nu o casă întreagă”.

Trebuie să folosim toate metodele de îmbunătăţire sufletească chiar dacă ţinem la o faptă bună mai mult şi ne e o faptă bună mai la îndemână, cum ar fi rugăciunea, dar să nu ne punem nădejdea la o singură faptă bună, ci să căutăm să înmulţim binele şi să facem cât mai multe fapte bune şi cât mai felurite fapte bune, mai ales acele fapte care sunt în legătură cu împrejurările care ne solicită.

Bineînţeles că un student de pildă, care-şi împlineşte datoria de student învăţând – noi îi îndemnăm pe toţi să înveţe, să studieze şi să-şi facă datoria – nu este obligat să se angajeze la rugăciunea aceasta de toată vremea „Doamne, Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”, ci poate să facă această rugăciune de câte ori mintea nu este ocupată cu altceva, de câte ori mintea ar putea vagabonda, de câte ori mintea s-ar împrăştia, pentru că nu are un gând deosebit pe care să îl folosească, pe care să îl lucreze în el însuşi şi prin care să se lucreze pe el însuşi. Avem aceste lucruri la îndemână şi dacă suntem cu luare-aminte atunci putem foarte bine să ne facem rânduială în minte şi dacă ne facem rânduială în minte ne facem rânduială în viaţă şi ne curăţim sufletul. De altfel Domnul Hristos ne-a dat această poruncă spunând: „Privegheaţi şi vă rugaţi ca să nu intraţi în ispite” (Matei 6, 41). Privegheaţi înseamnă fiţi cu luare-aminte, urmăriţi, cercetaţi, nu înseamnă pur şi simplu să stai şi să nu dormi noaptea, să faci priveghere în sensul de a nu dormi, ci înseamnă să fi treaz la minte, să fi cu luare-aminte.

„Prescuri pentru cuminecături” – Arhim. Teofil Părăian

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here