O soluţie împotriva încălzirii globale: Copacii artificiali care se “hrănesc” cu CO2

0
142

Synthetic treeO invenţie creată în urmă cu câţiva ani, copacii artificiali care se “hrănesc” cu CO2, ar putea reprezenta una dintre soluţiile împotriva încălzirii globale, informează CNN.

Potrivit experților, una dintre variantele prin care temperatura medie globală ar putea să rămână sub o creştere de două grade Celsius ar fi extragerea unei cantităţi imense de dioxid de carbon din atmosferă.

În cazul în care tehnologia dezvoltată de Centrul pentru Emisii Negative de Carbon din cadrul Universităţii din Arizona se va dovedi a fi una de succes, atunci aceasta va putea fi utilizată pentru o altă invenţie – copacii artificiali care se “hrănesc” cu dioxid de carbon, pentru a-l transforma în oxigen, relatează Mediafax, citând CNN.

Teoretic, este posibil să se extragă carbonul din aer şi să fie transformat în diverse bunuri de larg consum, dat costurile pe care le presupune acest proces, cel puțin pentru moment, sunt imense.

“Oamenii nu pot să conceapă care este de fapt amploare poluării. Dacă mergi cu o maşină, timp de un an, aceasta va emite în atmosferă în jur de 15 tone de CO2”, a explicat Dr. Klaus Lackner, director al Centrului pentru Emisii Negative de Carbon din cadrul Universităţii din Arizona.

Acesta împreună cu alți experți au creat o tehnologie care extrage CO2 din aer, ce seamănă foarte mult cu un copac, iar velele, realizate din răşini plastice, acţionează ca nişte frunze, ce reţin carbonul şi îl depozitează.

Cu toate acestea, velele reţin carbonul atunci când acestea sunt uscate, iar pentru ca gazul respectiv să fie scos din cutiile de la baza copacilor artificiali, ar trebui ca mediul să fie unul umed. În prezent, dispozitivul este folosit pentru sere, cu scopul de a hrăni plantele.

“Nu ştiu dacă această descoperire va rezolva problema încălzirii globale, însă demonstrează că tehnologia chiar funcţionează. Poate, într-o zi, aceste “maşinării” vor putea fi folosite în cadrul fermelor, pentru recoltarea carbonului din aer”, a mai spus Lackner.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here