Odissea: O tabletă de piatră care cuprinde 13 versete din celebra operă a fost descoperită în situl arheologic Olympia, situat în sudul Greciei.
Odiseea lui Homer: Această comoară arheologică reprezintă cea mai veche urmă găsită vreodată a poemului lui Homer. Opera narează întoarcerea acasă a înţeleptului Ulise după războiul troian relatat în Iliada.
Odiseea de Homer: 24 de cărți
Fragmentul de pe tăbliţă provine din cartea cu numărul 14, din cele 24 de cărți ale Odiseei. Descoperirea a fost găsit lângă ruinele templului lui Zeus.
Primele estimări arată că tăbliţa ar fi fost creată înainte de secolul al treilea d.Hr.
Poemul a fost compus pe cale orală, în jurul secolului al XI-lea. î.Hr. Odiseea a fost transcrisă începând cu secolul VIII. Din versiunile pe pergament ale Odiseei au fost găsite doar câteva fragmente din Egipt, relatează Rador.
Odiseea are 12.200 de versuri
Opera este alcătuită din 12.200 de versuri împărțite în 24 de cânturi, descriind rătăcirile regelui după zece ani de război și încă alți zece ani de peripeții în drumul său de reîntoarcere pe mica insulă Itaca.
După multe aventuri, acesta ajunge acasă îmbrăcat ca un cerșetor, nefiind recunoscut de pețitorii soției lui credincioase, Penelopa. Aceasta primise veste de la oaspeți despre moartea lui Ulise, fiind asaltată de pețitori.
Penelopa opune rezistență pețitorilor, refuzând să se recăsătorească, fiind sprijinită în aceasta de Telemah, fiul lui Ulise.
Pentru a crea o atmosferă încordată, Homer recurge la un complex de istorisiri paralele, cu privire în trecut și aspecte de perspectivă, cu povestiri și descrieri alternative. Acțiunea nu este prezentată cronologic, începând cu chemarea muzelor de către Homer și sosirea lui Odiseus în Itaca.
Ana Grama