O zi de viaţă sfântă – Când patimile dorm

0
142

zorii-zilei-de-azi_02e2f7c6d159d2

În lucrarea sa  “O zi de viaţă sfântă – Sfaturi practice pentru organizarea vieţii creştinului”, Mitropolitul Grigorie al Sankt Petesburgului ne îndeamnă ca în zorii zilei să ne rugăm și să ne punem ordine în gânduri, ceasurile dimineții fiind esențiale pentru sufletul omului și pentru mântuirea sa. 

Trebuie să ne rugăm în acest fel mai ales dimineaţa, luând hotărâri şi măsuri de protejare, căci nici un alt timp nu este atât de potrivit pentru rugăciune, dar şi pentru alte îndeletniciri folositoare, pentru că numai atunci poate omul să se roage aşa de bine, să mediteze sau să se ocupe de alte treburi folositoare.

Dimineaţa gândurile lui sunt mai puţin încordate, inima îi este mai curată şi el se poate concentra mai uşor decât în altă perioadă a zilei. Dimineaţa, nevoile zilei încă nu ne deranjează, patimile dorm încă şi chiar natura din jur ne predispune la o stare de reflecţie şi seriozitate.

După ce a trecut dimineaţa, patimile se trezesc, nevoile şi grijile puternice apar, omul îşi începe munca şi trudeşte ca un rob care trebuie să-şi câştige pâinea cu sudoarea frunţii.

Prietene, să-ţi petreci dimineaţa în rugăciune şi cu lecturi sfinte pentru viaţa ta. Să dai o mare valoare dimineţii de fiecare zi. Fii înţelept, căci Duhul Sfânt astfel înfăţişează pe omul înţelept: „Inima sa de dimineaţă o înaltă către Domnul, Cel care l-a făcut pe el, şi înaintea Celui Preaînalt se va ruga” (Sir. 39:6).

“O zi de viaţă sfântă – Sfaturi practice pentru organizarea vieţii creştinului”, Mitropolitul Grigorie al Sankt Petesburgului, Ed. Sofia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here