O zi de viaţă sfântă – Cum să te păzeşti de păcat în cursul zilei

0
396

Sharon -rose on the cliffsCa să te păzeşti de păcat în cursul zilei, încearcă să te gândeşti încă de dimineaţă la tot ce ţi s-ar putea întâmpla pe parcursul zilei, atrage atenția Mitropolitul Grigorie al Sankt Petesburgului, în “O zi de viaţă sfântă – Sfaturi practice pentru organizarea vieţii creştinului”.

Încearcă să analizezi ce urmează să faci şi cu cine urmează să-ţi petreci timpul. Cu ce ocazii de a cădea în păcat te-ai putea întâlni? Când şi unde? Cu ce ocazii de bine te-ai putea întâlni? Când şi unde? S-ar putea să ai anumite ispite, de slavă deşartă, de mândrie, de mânie şi altele?

După ce ai examinat totul în acest fel, încearcă imediat să te gândeşti cum ai putea cel mai uşor şi mai sigur să petreci toată ziua fără păcat, cum să te porţi fără cusur cu cei din jur, cum să te foloseşti mai bine de toate ocaziile pe care le poţi întâlni, cum să eviţi anumite situaţii şi ispite sau, dacă nu există posibilitatea să le eviţi, cum să faci ca să nu te vatămi în ele.

De exemplu, dacă vezi că va trebui să-ţi petreci timpul şi să lucrezi la ceva cu o persoană iute la mânie, să te gândeşti din timp cum să te porţi în prezenţa ei, cu atâta blândeţe şi politeţe, încât să nu’-i provoci în nici un fel mânia, ci să rămâi în pace.

Fără această pregătire împotriva păcatului este imposibil sau cel puţin extrem de greu să ne păzim de păcat şi să urmăm învăţăturile lui Dumnezeu fară ezitare. Cine nu ia o hotărâre fermă şi nu face un efort în fiecare dimineaţă pentru a se păzi de păcat în timpul zilei nu poate să nu păcătuiască şi treptat s-ar putea să părăsească nu numai perseverenţa, dar chiar dorinţa şi chiar gândul că este obligat să se ferească de păcat.

Dacă nu potrivim zilnic fitilul unei candele şi nu turnăm ulei, ea nu va putea arde constant şi se va stinge repede. Prietene, nu uita de această pregătire împotriva păcatului, care este foarte necesară în fiecare dimineaţă.

Când vei încerca cu adevărat să te fereşti de păcat şi să duci o viaţă bine plăcută lui Dumnezeu şi sfântă, atunci te vei convinge de trebuinţa şi de rezultatele binefăcătoare ale acestor măsuri de prevedere.

“O zi de viaţă sfântă – Sfaturi practice pentru organizarea vieţii creştinului”, Mitropolitul Grigorie al Sankt Petesburgului, Ed. Sofia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here