Oamenii simt emoția. Emoțiile ne apropie de ceilalți

0
168

emoțiaOamenii simt emoția – Emoția este cea care ne apropie de ceilalți – O rugăminte venită din suflet este imposibil să nu atingă un alt suflet – Prinde curaj și spune ce simți – Răbdare, smerenie, bun simț – Atribute ce vorbesc despre fiecare

Sinceritatea este cea mai bună atitudine – Pildă

„Era în Egipt un bătrân care se bucura de mare slavă și cinstire din partea oamenilor. Când a venit în părțile acelea ava Pimen cu ucenicii săi, mulți au început să-l lase pe bătrân și să se ducă la Pimen. Bătrânul a pizmuit slava noilor săi vecini și a început să-i vorbească de rău.
Auzind aceasta, Pimen a început să cugete cum ar putea să se împace cu bătrânul și să-l tămăduiască de pizmă.
– Pregătiți ceva de mâncare și luați un vas cu vin – le-a zis el ucenicilor. Să mergem la bătrân ca să gustăm ceva împreună și să stăm de vorbă: poate că o să punem capăt vrajbei.

Când au ajuns la chilia bătrânului și au bătut la ușă, le-a deschis ucenicul.
– Cine sunteți voi? – a întrebat acela.
– Spune-i avei așa: <Pimen este și vrea să ia binecuvântare de la tine.>
Bătrânul nu a vrut să le dea drumul înăuntru, dar ei au rămas acolo în arșiță, zicând:
– Nu vom pleca până când nu ne vei învrednici de binecuvântarea ta!

Văzând răbdarea și smerenia lor, bătrânul s-a înduplecat și le-a deschis. Oaspeții au rămas multă vreme în chilia lui și, când se pregăteau să plece, bătrânul le-a zis:
– Multe lucruri am auzit despre voi, dar de o sută de ori am văzut în faptele voastre.
Și, din ziua aceea, le-a devenit prieten.”
„Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc”, editura Sophia, 2016

Rugămintea venită din suflet

„Faptele sunt cele mai bune interpretări ale gândurilor unui om”, spunea filosoful și omul politic englez, John Locke. Cu cât gândurile tale sunt mai curate și intenția ta mai bună, cu atât ceilalți te vor percepe așa cum ești, cinstit și iubitor. Ei vor ști să discearnă între un rău voluntar și unul care n-a depins de tine. Vor ști când îți ceri iertare sincer și când spui vorbe înșelătoare. Vor simți când îi admiri cu adevărat și când spui minciuni convenționale.

O rugăminte venită din suflet este imposibil să nu atingă un alt suflet. Dacă pui inimă în ceea ce faci și vrei să repari un prejudiciu, cel pe care l-ai supărat va sfârși prin a-ți acorda iertare. În cazul prezentat, este vorba de preferințele oamenilor pentru un anumit mentor, să spun așa. Cel care i-a provocat suferință vechiului mentor nu a rănit cu intenție. Nu a îndepărtat el oamenii voit. Practic, nu avea decât vina de a exista și a se afla în același loc cu bătrânul mentor. Cu toate acestea, a mers să ceară scuze. Iar bătrânul, după ce a înțeles că regretul pentru răul provocat este adevărat și nu a fost făcut dinadins, a acordat iertare.

Emoția creează legături

Când vezi sau trăiești astfel de situații, ia atitudine. „Cuvintele care nu sunt urmate de fapte nu valorează nimic”, spunea Esop. Prinde curaj, spune ce simți și fă un gest pentru a schimba ce trebuie. „Nimic nu este lipsit de importanță pentru cel ce simte cu adevărat” (James Boswell). Oamenii simt emoția ta și te înțeleg mai bine. Astfel se creează legături indestructibile. Semenii tăi te vor înțelege în profunzime, nu se vor limita la presupuneri. Te vei dezvălui lor așa cum ești și ei te vor iubi pentru asta. Pentru sinceritate. Pentru naturalețe. Pentru curajul de a-ți asuma cine ești. Gândește-te la asta!

Te invit să citești și Cum rezolvăm problemele.

Mihaela Mușetescu