Oaspeţi la Muzeul de Ştiinţe Naturale

0
137

expozitie pnLa Muzeul de Ştiinţe Naturale din Piatra-Neamţ poate fi admirată cea mai mare colecţie de reptile vii din ţară.

Aceasta îi aparţine lui Florin Sîrb, din Arad care creşte şi îngrijeşte de aproape 17 ani zeci de şerpi care impresionează fie prin mărimea lor, fie prin gradul de periculozitate. În urmă cu câţiva ani a decis să prezinte colecţia şi publicului, astfel că periodic poposeşte în muzeele din ţară. Pietrenii pot vedea în cadrul expoziţiei peste 75 de specii de reptile cărora li se adaugă câteva tarantule, precum şi mascotele expoziţiei – o pereche de chinchilla.

În terariile închise cu sticlă (în care temperatura este controlată pentru a se menţine între 22-27 grade Celsius) vizitatorii pot admira fără niciun pericol şopârla cu limba albastră care trăieşte în Australia, Indonezia şi Taninbar, vipera palestineană, care este un specimen veninos specific teritoriului Siriei, vipera pufăitoare din Africa, care poate atinge un metru jumătate lungime, vipera rinocer, cobra de pădure, mamba neagră, anaconda galbenă, pitonul tigrat şi alte câteva zeci de reptile.

 „Cunoscuţii mă consideră puţin ciudat“

 „Am început să colecţionez reptile de vreo 17 ani. Este o pasiune foarte veche, dacă ţinem cont că de mic îmi plăcea să prind şerpi. Familia s-a obişnuit cu hobby-ul meu, dar alţii mă consideră puţin ciudat. Pentru a-mi îmbogăţi colecţia merg la târgurile de profil din Ungaria, Polonia şi Germania. Pentru a asigura hrana şerpilor mi-am făcut şi o crescătorie de şoareci şi una de insecte pentru şopârle şi păianjeni“ a declarat Florin Sîrb, proprietarul reptilelor.

Cu toate că are în colecţie specii foarte periculoase niciodată nu a avut vreun incident neplăcut. De altfel, el este singurul care se ocupă de ele, le face curăţenie şi le hrăneşte şi la nevoie le tratează cu medicamente. Fiecare exemplar are un carnet de sănătate şi, la intervale regulate, toate reptilele sunt supuse unor tratamente de deparazitare.

Colecţie în valoare de câteva zeci de mii de euro

Cel mai scump exemplar din colecţia arădeanului este taipanul australian, considerat cel mai veninos şarpe din lume, care costă în jur de 5.000  de euro. Florin Sîrb mărturiseşte că prin mâinile sale au trecut sute de şerpi, cărora le-a învăţat foarte bine comportamentul. Fie din cărţi, dar mai ales din practică. Astfel şi-a dat seama că, de regulă, şerpii pot ataca la o distanţă egală cu jumătate din lungimea lor (întrucât trebuie să îşi sprijine corpul) şi respectă întotdeauna această distanţă.

Colecţionarul tânjeşte şi după ale specii de reptile, pe care deocamdată  nu le poate achiziţiona. Şi nu din cauza preţului, ci pentru că nu se găsesc prea uşor. Câştigurile obţinute la expoziţiile din ţară nu-l îmbogăţesc. Mai ales că pe unde poposeşte trebuie să plătească chirie. Mai intră în „gaură financiară“, dar se redresează vara – când expune pe litoral.

La Piatra-Neamţ, expozitia poate fi vizitată până la finalul lunii octombrie. Preţul unui bilet este de cinci lei pentru adulţi şi trei lei pentru copii.

Sursa: realitateamedia.ro

  [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here