Obiceiuri din alte ţări prilejuite de sărbătoarea Învierii

0
214

oua-de-pasteDescoperă obiceiuri din alte ţări prilejuite de sărbătoarea Învierii. Învaţă puţin din tot şi călătoreşte cu gândul prin secvenţe culturale care mai de care mai diverse!

Paştele în America de Nord

Paştele în America de Nord este asemănător cu cel sărbătorit de români. Familiile americane se adună sâmbătă dinaintea zilei de Paşte şi încondeiază ouăle. Potrivit tradiţiei, Iepuraşul de Paşti va lăsa fiecărei familii cu copii, câte un coş de Paşti, plin cu ouă de ciocolată şi alte bunătăţi pentru fiecare copil din casă. Unele familii organizează adevărate “vânători de comori”, copiii pornind în căutarea ouălor de ciocolată aduse de iepuraş.

Paştele în Franţa

Franţa, leagănul creştinătăţii, sărbătoreşte cu mult fast sărbătoarea Paştelui. Încă de la începutul acestei sărbători, întraga ţară este cuprinsă de euforie. Toate magazinele şi sediile comerciale sunt împodobite cu iepuraşi, pui, clopote şi peşti din ciocolată.

“Peşti de aprilie” – Principala diferenţa faţă de celelalte ţări europene: în Franţa, iepuraşul este înlocuit cu peşti şi clopoţei. Peştii francezi de Paşte poartă denumirea de “Peşti de aprilie”. Aceşti peşti îşi fac apariţia în casele franceze încă de la 1 aprilie, copiii încercând să îi păcălească pe adulţi lipidu-le pe spate hărţii cu peşti desenaţi.

“Clopotele zburătoare” – O altă tradiţie importantă în Franţa este denumită “Clopotele zburătoare”. Catolicii francezi cred că în Vinerea Mare toate clopotele zboară la Vatican , întorcându-se în prima zi de Paşte, aducând cu ele o mulţime de ouă de ciocolată. Respectând această tradiţie, clopotele nu mai bat din Vinerea Mare şi până în prima zi de Paşte.

Copiii se implică într-un joc în care aruncă ouăle în aer. Primul care a scăpat oul, a pierdut concursul.

Paştele în Suedia

Săptămâna Mare începe cu Duminică floriilor, pentru a celebra intrarea lui Iisus în Ierusalim. Oamenii obişnuiesc să ducă la biserica crengi de salcie, care ţin locul celor de laur.

Există şi superstiţii legate de această perioada: se crede că vrăjitoarele au o putere deosebită în această perioadă, în special cele de magie neagră. Cu o zi înainte de Paşte, băieţii şi fetele se îmbracă în vrăjitoare şi merg la vecini cărora le lasă vederi de Paşte, pentru care primesc bani sau dulciuri. În partea de vest a ţării există obiceiul să se lase scrisoarea în cutia poştală sau sub uşa, expeditorul rămânând necunoscut. Ouăle fierte, frumos colorate, sunt neapărat incluse în meniul suedezilor în această perioada.

Paştele în Grecia

În Grecia se organizează numerose evenimente de celebrare a Paștelor, evenimente de la care nu pot lipsi ingredientele specifice: miel, pâine, ouă şi salate.

Există obiceiul că oamenii să plece de la biserica ţinând în mâna lumânarea aprinsă. Se spune că lumina aduce noroc dacă nu se stinge pînă acasă. În aceste zile se mănâncă o pâine specială, numită pâinea lui Iisus. În centrul pâini este marcată o cruce, iar pe margini este decorată cu ornamente sub formă de ouă. Masă de Paşte începe duminică după-amiază, prelungindu-se pînă spre seară.

Paştele în Germania

Se crede că termenul german “Ostern” vine de la o zeiţă anglo-saxonă din antichitate numit “Eastre”, “Eostre”, ori “Ostara”.

Copaci de Paşte, copăcei micuţi sau ramuri, împodobiţi cu ou, au făcut parte mult timp din sărbătoarea germană a Paştelui. Din sărbătoare face parte şi masa bogată de Paşti, după un post sever. De Paşti copiii joacă un joc: se întrec în rostogolirea ouălor colorate pe pante din iarbă sau le ciocnesc la capetele ascuţite şi copilul al cărui ou nu s-a spart, îl obţine şi pe cel spart.

Paştele în Ungaria

Săptămâna care precede Paştele este pentru gospodari şi gospodine o perioada foarte încărcată, aceştia ocupându-se de curăţenia de primăvară şi coptul prăjiturilor tradiţionale. La sate, ouăle fierte sunt vopsite în diverse culori şi pictate de mâna cu diverse motive geometrice şi florale. În Duminică Paştelui copiii găsesc sub pat cadourile de Paşte; urmează un mic-dejun tradiţional alcătuit din ou de Paşte, şuncă şi kalács, un fel de pâine dulce cu ou, nuci şi ciocolată fierbinte. Credincioşii poartă prin parohie statuia lui Iisus şi bannere religioase, intonând imnuri religioase. A două zi de Paşti, băieţii stropesc fetele cu parfum sau cu apă parfumată şi îşi urează noroc unii altora, iar fetele îi recompensează cu ouă vopsite. Este o zi a ospitalităţii, când vizitatorii sunt mai mult decât bine-veniţi.

Paştele în Bulgaria

Ouăle de Paşti se vopsesc în Joia Mare şi fiecare creştin duce un astfel de ou la biserica. După ce este sfinţit, fiecare gospodar îşi îngroapă oul în vie, despărţindu-se astfel, simbolic, de toate relele şi necazurile pe care le-a avut în anul trecut. În Vinerea Mare se cumpără oale şi farfurii noi şi se plantează dovlecei, pentru că nouă recolta să fie mai “dulce”. Fetele tinere fac, pentru prima dată în viaţă lor, gogoşi cu miere şi zahăr.

După Liturghia de Înviere, fiecare sparge câte un ou roşu de zidurile bisericii, ritual care continuă acasă, unde ouăle sunt ciocnite între membrii familiei. Se spune că acela care a rămas până la sfârșit cu oul intact va avea un an norocos, plin de bucurii.

Paştele în Australia

Familiile australiene participă în diferite oraşe la tot felul de festivităţi organizate cu prilejul celebrării Sfintelor Paşti care, în Australia marchează sfârşitul sezonului de vară. O noutate o reprezintă aceea legată de Iepuraşul de Paşti. Pentru australieni nu el este simbolul naţional ci, Bilby, un membru al unei familii de omnivori marsupiali (adică, un cangur). Bilby este personajul care face an de an din Sărbătoarea de Paşti un prilej de bucurie intensă.

Sursa: desarbatori.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here