Obligeana – prietena stomacului

0
275

Obligeana sau trestia mirositoare este o plantă de mlaștină, cunoscută și folosită în scopuri medicinale încă de acum 5.000 de ani. Numele plantei este pomenit atât in Vechiul Testament, cât și în lucrările marilor medici ai antichității, dar și în tratatele savanților medievali.

obligeanaVindecătorii populari de la noi au folosit obligeana, cu rezultate remarcabile, în tratarea unor boli digestive, cum ar fi ulcerul și gastrita ori cancerul gastric și intestinal.

La noi, obligeana, denumită știintific Acorus calamus, crește spontan prin bălțile din Banat și Oltenia. În Delta Dunării există suprafețe imense de obligeană sălbatică dar, din nefericire, această plantă, adevarată comoară de sănătate, este, astăzi, prea puțin cunoscută și folosită. În funcție de zona geografică, obligeana se mai numește popular și buciumaș, calamar, crin de apă, calamuz, papură roșie.

Deoarece crește în locuri greu accesibile și chiar periculoase, planta nu poate fi recoltată de oricine. Din fericire, rădăcina de obligeană se găsește în magazinele de produse naturiste. Trebuie căutate și folosite doar rădăcinile care au până într-un an de la recoltare deoarece își pierd repede calitățile terapeutice.

Pentru că data de pe ambalaj nu este întotdeauna corectă, rădăcinile proaspete se recunosc după mirosul extrem de puternic, pătrunzător și nu prea plăcut. Rădăcinile trecute de un an de la recoltare își pierd în mare parte proprietățile și au un miros palid, șters și nu mai sunt eficiente în tratament.

Cum se administrează

Obligeana se administrează sub formă de pulbere, macerat la rece sau tinctură. Maceratul la rece, recomandat în tulburări stomacale și intestinale, se obține punând într-o ceașcă de apă o linguriță de rădăcină de obligeană care se lasă la temperatura camerei de seara până dimineața, vreme de 10 – 12 ore. Se bea, încălzit în baie de aburi, câte o gură înainte și după fiecare masă.

Același macerat și în aceeași cantitate poate fi consumat și în tratarea diareei ori a ulcerului duodenal.

Pulberea de obligeană, care se obține măcinând rădăcina în râșnița electrică de cafea, se recomandă, în doze foarte mici, în gastrită hiperacidă, ulcer gastric și duodenal, arsuri gastrice. Se ia câte un vârf de cutit de pulbere, de patru ori pe zi, în cure de câte două săptămâni, mai ales la începutul primăverii și începutul toamnei. La nevoie, după pauza de o săptămână, cura se poate relua.

Ajută fumătorii să se lase de viciu

În colită, enterocolită, colon spastic se administrează câte o linguriță de tinctură diluată în puțină apă, de trei – patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tinctura de obligeană se obține umplând un borcan, pe jumătate, cu pulbere de rădăcină, peste care se toarnă alcool alimentar de 96 de grade. Se lasă la macerat 10 – 12 zile, apoi se filtrează și se păstrează în sticle mici, închise la culoare, în locuri reci și întunecoase.

Mestecată încet, pe îndelete, rădăcina de obligeană îi poate ajuta pe oameni să se lase de fumat. Băile cu obligeană au o acțiune deosebită asupra mâinilor și picioarelor foarte reci. Apa poate fi reîncălzita și refolosită de trei – patru ori.

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here