Obrăznicia și lipsa de respect

0
769

Invitation.indd–  Părinte de unde vine îndrăzneala?

–  De la Paris… Îndrăzneala este obrăznicie și alungă departe frica de Dumnezeu, ca fumul ce îl îndreptăm spre albine, ca să se depărteze de stup.

–  Părinte, cum scap de îndrăzneală?

–  Să te simți pe tine mai prejos decât toți. Este nevoie de multă smerenie. Ca una ce ești mai mică, să ai respect și evlavie față de toate surorile. Să-ți pui gândul tău cu smerenie și să nu te arăți că le știi pe toate. Atunci Dumnezeu te va îmbrăca cu Harul Lui și vei avea sporire. Îndrăzneala pentru un ascultător este cel mai mare dușman al său, pentru că alungă evlavia.

De obicei, după îndrăzneală urmează răzvrătirea, după ea nesimțirea și nepăsarea pentru păcatele mici, cu care omul încet-încet se obișnuiește și le vede după aceea ca fiind firești. Însă nu află odihnă în adâncul sufletului, ci numai neliniște. Unul ca acesta nici nu poate înțelege ce are, pentru că inima lui este împietrită și nu pricepe lucrurile strâmbe pe care le face.

–  Părinte, ce legătură are simplitatea cu îndrăzneala?

–  Altceva este simplitatea, altceva îndrăzneala. Simplitatea are și evlavie înlăuntrul ei, dar și ceva copilăresc. Îndrăzneala, însă, are obrăznicie.

De multe ori chiar și în sinceritate poate exista obrăznicie. În sinceritate și în simplitate de multe ori se ascunde multă obrăznicie, atunci când omul nu ia aminte. Unul ca acesta spune ”Eu sunt un caracter deschis” sau ”Eu sunt simplu”, și vorbește cu obrăznicie, fără să înțeleagă asta. Dar cu toate acestea, altceva este simplitatea și altceva obrăznicia.

–  Părinte, ce este sfiala duhovnicească?

–  Sfiala duhovnicească este frica de Dumnezeu în înțelesul cel bun. Această frică, această strângere aduce veselie, picurând miere în inimă, miere duhovnicească! Vezi, un copilaș micuț care este timid, îl respectă pe tatăl său, se sfiește și din multă sfială nici nu privește la el. Vrea să întrebe ceva și se roșește. Unul ca acesta este bun de pus la iconostas. Un alt copil spune: ”E tatăl meu” și se întinde înaintea lui fără respect, cu îndrăzneală. Iar atunci când vrea ceva, cere cu pretenția să i se dea, bate cu piciorul în podea, amenință.

Într-o familie bună copiii se mișcă liber. Există respect, fără să fie constrânși copiii; nu există disciplină militară. Ei se bucură de tatăl și de mama lor, iar aceia se bucură de ei. ”Dragostea nu cunoaște rușine”, spune Avva Isaac. Are îndrăzneală în sensul cel bun. Dragostea are în ea evlavie și respect, adică biruiește frica. Unul se strânge, se sfiește, dar se și teme pentru că nu are adevărata sfială. Altul are sfială, dar nu se teme, deoarece o are pe cea adevărată, sfiala duhovnicească.

Atunci când sfiala este duhovnicească, cel ce o are simte bucurie. Copilașul, de pildă, își iubește tatăl și mama cu îndrăzneală, într-un anumit fel; nu se teme că îl vor bate. Îi ia cascheta tatălui său, chiar și de ofițer, o aruncă și se bucură. Are simplitatea cea bună, nu are obrăznicie.

Să deosebim simplitatea de obrăznicie. Dacă lipsește respectul, sfiala, atunci ajungem la îndrăzneală, la obrăznicie. Și auzi după aceea pe copilă că spune stând întinsă: ”Mamă, adu-mi un pahar de apă! Să fie rece!.. A, dar nu e rece! Rece ți-am spus să-mi aduci!”.

Cel pe care îl respect, pe acela îl și iubesc. Femeia să respecte bărbatul, iar bărbatul să-și iubească femeia. Acum, însă, toate sunt nivelate și se distrug familii, pentru că înțeleg Evanghelia anapoda. Bărbatul spune: ”Femeia trebuie să se supună”. Dar dacă tu nu ai dragoste, nu poți face nici măcar o pisică să se supună. Dacă nu ai dragoste, celălalt nu este vestit lăuntric și nu poți nici măcar un pahar de apă să-i ceri să-ți aducă.

Când cineva îl respectă pe celălalt, pe sine însuși se respectă. Nu se ia în seamă pe sine. Respectul față de aproapele are mărime de suflet, căci unul ca acesta nu se socotește pe sine. Iar cel ce se îngrijește de sine nu are mărime de suflet.

Sursa: ”Cu durere și dragoste pentru omul contemporan” – Cuviosul Paisie Aghioritul

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here