Ocaua lui Cuza, măsură etalon

0
347

Ocaua-lui-CuzaMuzeul Naţional de Istorie a României expune și instrumente de măsură – greutăţi de 20, 10 şi două ocale – măsură etalon de jumătate decalitru pentru materii uscate, metru etalon, măsură etalon pentru lichide. 

Tradiţia populară înregistrează povestiri în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza descoperă, mergând deghizat prin cârciumi sau târguri, negustori ce foloseau, în loc de “ocaua lui Cuza”, ocale mai mici. Din acest motiv îi pedepsea şi amenda.

Ţara Românească şi Moldova au avut propriile sisteme de măsurare a lungimii, suprafeţei, capacităţii şi greutăţii.

Trecerea la sistemul metric s-a înscris pe linia reformelor adoptate de Alexandru Ioan Cuza pentru modernizarea României. Pe baza decretului-lege nr. 1181, emis de domnitor pe 15 septembrie 1864, se stabilea că “sistemul metric de greutăţi şi măsuri se adoptă; măsurile întrebuinţate până acum se desfiinţează în toată întinderea României”.

Legea cuprindea tabele cu transformarea vechilor măsuri în cele noi şi viceversa şi prevedea că formă şi materialele din care urmau să fie realizate noile instrumente de măsură aveau să fie hotărâte de către ministerele de interne, agricultură şi lucrări publice.

Principalele unităţi de măsură, care în 1864 au fost adaptate sistemului metric, au fost stânjenul (pentru lungime); pogonul muntean/ falcea moldovenească (pentru suprafaţă), ocaua de capacitate şi ocaua de greutate.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here