Oceanul este distrus

0
202

Tăcerea a făcut această călătorie diferită de toate cele anterioare. De fapt, nu lipsa sunetului. Vântul încă umfla velele și fluiera în cablurile de ancorare. Valurile încă loveau bordul din fibră de sticlă. Și mai erau o mulțime de alte zgomote: bufnituri înăbușite, lovituri și zgârieturi, în timp ce barca se lovea de diverse deșeuri.

Ocean 3Ceea ce lipsea erau strigătele de păsărilor marine care, în toate călătoriile similare anterioare, înconjurau barca. Păsările lipseau pentru că și peștii lipseau.

Exact cu 10 de ani înainte, atunci când navigatorul Ivan Macfadyen din Newcastle a călătorit pe exact aceeași rută de la Melbourne la Osaka, tot ce trebuia să facă pentru a prinde un pește din ocean între Brisbane și Japonia era să arunce o undiță cu momeală.

“Nu a fost zi din cele 28 de zile ale călătoriei să nu putem prinde un pește bun pentru a mânca cu niște orez” și-a amintit Macfadyen.

“Dar de data aceasta, pe toată durata călătoriei nu am prins decât 2 pești. Nu sunt pești. Nu sunt păsări. Abia dacă vezi vreun semn de viață. “

“În anii trecuți ne obișnuiserăm cu păsările și zgomotele lor”, a spus el.

“Se țineau după barcă, uneori, odihnindu-se pe catarg, înainte de zbura din nou. Puteai vedea stoluri mari zburând în cercuri pe suprafața mării, în depărtare, hrănindu-se cu sardele.”

Dar, în martie și aprilie a acestui an, doar tăcerea și pustiul au înconjurat barca lui, Funnel Web, în timp ce trecea cu viteză pe suprafața unui ocean bântuit.

La nord de ecuator, mai sus de insula Noua Guinee au văzut o barcă de pescuit mare, lucrând într-un recif în depărtare.

“Toată ziua a fost acolo, trecând, înainte și înapoi. Și a lucrat și toată noaptea, sub lumina lanternelor.” Iar dimineață Macfadyen a fost trezit de membru al echipajului său care îl anunța că nava aceea a lansat o barcă cu motor.

“Evident, am fost îngrijorat. Noi eram neînarmați și pirații sunt o amenințare reală în aceste ape. Dar ei nu erau pirați, nu în sensul convențional, cel puțin. Barca cu motor a venit aproape de noi și melanezienii ne-au oferit fructe, borcane de gem și conserve. Și ne-au dat și cinci saci mari, plini de pește”, a spus el.

“Erau pești buni, mari, de toate tipurile. Unii erau proaspeți, dar alții stătuseră în soare ceva timp. Le-am spus că în niciun caz nu aveam cum să folosim tot acel pește. Noi eram doar doi oameni și nu aveam unde să congelăm peștele. Ei au ridicat din umeri și ne-au spus să-i aruncăm peste bord. Asta ar fi făcut și ei cu peștele, oricum, au spus ei.

Ne-au spus că asta era doar o mică parte din captura dintr-o zi. Căci ei erau interesati doar de ton și pentru ei orice altceva era gunoi. Ucideau și aruncau orice altceva. Dragau reciful zi și noapte și-l dezbrăcau de tot ce era viu.”

Lui Macfadyen i s-a făcut rău. Asta era doar o navă de pescuit, printre nenumărate altele, care nu se vedeau, dincolo de orizont, dintre care multe fac exact același lucru.

Nu era de mirare că marea era moartă. Nu era de mirare că undițele sale cu momeală nu au prins nimic. Nu aveau ce prinde.

În caz că această poveste sună deprimant, ce urmează este și mai rău.

Următoarea etapă a acestei lungi călătorii a fost de la Osaka la San Francisco și această etapă, în majoritatea timpului a fost însoțită de un sentiment de groază, greață și o stare de frică.

Ocean 2“După ce am părăsit Japonia, am avut impresia că oceanul însuși era mort”, a spus Macfadyen.

“Foarte rar am văzut vreo urmă de viață. Am văzut o balenă învârtindu-se neputincioasă la suprafață, cu ceva ce arata ca o tumoare mare pe capul său. Era dezgustător.

Am călătorit mii de mile pe ocean în viața mea și sunt obișnuit să văd broaște țestoase, delfini, rechini și stoluri mari de păsări care se hrănesc. Dar de data asta, pe parcursul a 3000 de mile marine nu am văzut nimic viu. În locul viețuitoarelor am văzut grămezi uluitoare de gunoi.

O parte din acest gunoi era rezultatul tsunami-ului care a lovit Japonia acum câțiva de ani. Valul a intrat pe uscat, a luat o cantitate incredibilă de lucruri, pe care le-a dus în mare. Și ele sunt încă acolo, oriunde te-ai uita.”

Fratele lui Ivan, Glenn, care a urcat în barcă la Hawaii pentru a merge în Statele Unite, se minuna văzând “mii și mii” de balize galbene de plastic, încurcături imense de frânghii sintetice, undițe și plase de pescuit, milioane de bucăți de polistiren expandat. Și pete de petrol peste tot.

Sute de stâlpi de electricitate, din lemn sunt acolo, smulse de valul ucigaș și încă trăgându-și după ele firele, în mijlocul mării.

“În anii trecuți, când încetineai din cauza lipsei vântului, porneai motorul și plecai mai departe”, a spus Ivan. Nu și de data asta.

“În multe locuri nu am putut porni motorul de teamă să nu se încurce elicea în masa de bucăți de frânghie și cabluri. Asta-i o situație nemaiauzită în ocean.

Dacă totuși ne hotăram să pornim motorul, nu puteam face acest lucru pe timp de noapte, numai în timpul zilei și uitându-ne în permanență peste bord pentru a observa gunoaiele.

În apele de mai sus de Hawaii, puteai vedea până jos, în adâncime. Astfel, am văzut că deșeurile nu sunt doar la suprafață, ci le poți găsi până jos. Și sunt de toate dimensiunile, de la sticle de suc până la bucăți de mărimea unui camion. Am văzut un coș de fabrică ieșit din apă, cu un fel de boiler încă, atașat de el, mai jos. Am văzut un obiect ca un container, care se rotea într-una. Iar noi încercam să ne facem drum printre aceste deșeuri. Era ca și cum am fi navigat printr-o groapă de gunoi.

Sub punte auzeai în permanență lucruri lovind barca și ne era teamă mereu să nu ne lovim de ceva foarte mare. Până la urmă, corpul navei a fost zgâriat și afectat peste tot de obiecte pe care nu le vedeam.

Plasticul era omniprezent. Sticle, pungi și orice obiecte de uz casnic vă puteți imagina, de la scaune rupte la tigăi, jucării și diverse ustensile.

Și încă ceva. Vopseau galbenă a bărcii, care nu a fost niciodată decolorată de soare sau de mare în anii trecuți a reacționat cu ceva în apa din apropierea Japoniei, și-a pierdut luciul  într-un mod ciudat și fără precedent.”

Ajuns înapoi în Newcastle, Ivan Macfadyen încă nu și-a revenit din șocul și oroarea călătoriei.

“Oceanul este distrus”, a spus el, clătinând din cap cu perplexitate.

Înțelegând că problema este foarte mare și că nu există organizații sau guverne care să aibă un interes deosebit în a face ceva în această problemă, Macfadyen este în căutare de idei.

El intenționează să facă lobby pe lângă ministere, în speranța că ele ar putea ajuta.

Mai mult, va aborda principalii organizatori de curse de yachturi în ocean din Australia, pentru a înregistra voluntari navigatori într-un sistem internațional care să monitorizeze deșeurile și viața marină.

Ocean 1Macfadyen s-a înscris în acest sistem în timp ce a fost în Statele Unite, ca răspuns la o inițiativă a oamenilor de știință americani, care au cerut navigatorilor să monitorizeze zilnic oceanul și să colecteze mostre pentru a testa nivelul radiațiilor – o preocupare semnificativă în urma tsunami-ului și a problemei nucleare din Japonia.

“I-am întrebat de ce nu ne adunăm forțele pentru a merge să curățăm mizeria”, a spus el.

“Dar ei au calculat că daunele produse mediului de la arderea combustibilului ar face mai mult rău decât dacă ar lăsa resturile acolo unde sunt.”

Sursa: theherald.com.au

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here