Ochi de culori diferite – Strania caracteristică a 0,67% din populație

0
143

Heterocromia – o particularitate fascinantă a 0,67% din populație. Ce este? Personalități care au această caracteristică a ochilor.

heterocromia

Ochi de culori diferite – O particularitate fascinantă

Cunoașteți pe cineva cu ochi de culori diferite? Dacă da, trebuie să știți că această caracteristică poartă numele de heterocromie (heterochromia iridium). Ea nu este neapărat o afecțiune. Eu am o prietenă care are nuanțe ușor diferite ale ochilor, unul este verde, altul albastru, dar, sinceră să fiu nu am observat decât în bătaia soarelui. Și nu am fost eu cea care a văzut prima, ci fiica mea. Așadar, este ceva ce poate trece chiar neobservat, diferența este greu de sesizat, nu mai spun că poate fi chiar ușor exotic.

Personalități din viața publică, mari actori și sportivi, au această particularitate fascinantă. Cea mai cunoscută este marea actriță Elizabeth Taylor, cu fermecătoarea sa privire, nuanțată în violet și albastru (deși unii spun că ambii ochi erau violet).

Heterocromia este caracterizată prin culoarea diferită a irisului, țesutul care înconjoară pupila. Această culoare este determinată de nivelul de melanină. Cu cât cantitatea de melanină este mai scăzută, cu atât culoarea ochilor este mai deschisă. Heterocromia poate fi parțială sau completă. Tonul albastru al ochilor, de exemplu, este dat de o lipsă mai mare de melanină în dezvoltarea ochiului.

heterocromia

Ce este heterocromia?

Știați, de pildă, că nuanța de verde este răspândită doar la 2% din populație și nu există pe unele continente, precum cel american? Heterocromia irisului are adesea origini genetice sau poate fi consecința unor traume. O persoană se poate naște cu această diferență între culorile ochilor. Heterocromia se poate dobândi în urma unor boli, leziuni sau traumatisme suferite în zona oculară. Când vine vorba de un element atât de neobișnuit și, uneori, amuzant și inofensiv, nu există consemnări și înregistrări exhaustive ale persoanelor care îl au.

Citiți și Când au apărut pe Pământ oamenii cu ochi albaștri.

EcoDiario.es – elEconomista.es informează că în urma unui studiu realizat de Departamentul de Boli Rare al Guvernului SUA s-a constatat că 0,67% din copiii investigați prezentau heterocromie. În Viena, o altă investigație medicală a concluzionat că numai 0,25% din populație avea ochi de culori diferite – cu o prevalență mai mare la femei decât la bărbați. Pagina medicală Medicine.net furnizează o altă cifră: 6 persoane la câte 1000 prezintă această trăsătură. Alte date colectate de diferite site-uri științifice fac referință la o prevalență de 11 oameni din fiecare 1000 pe teritoriul SUA.

Heterocromia nu este o boală!

Heterocromia irisului nu este neapărat legată de o afecțiune. În multe cazuri, ea este o moștenire genetică inofensivă. În altele, se poate stabili o legătură cu boli ca glaucomul și tratamentul acestuia sau melanomul sub forma unei tumori oculare. Majoritatea cazurilor nu sunt, însă, asociate cu alte boli sau tulburări de vedere. Unele cazuri sunt cauzate de anumite leziuni, cum este cazul celebrului star David Bowie. În urma unui traumatism în zona oculară (o bătaie între colegi determinată de o rivalitate în dragoste), din timpul anilor de colegiu, irisul lui David Bowie și-a modificat nivelul de melanină.

Alte nume celebre la care întâlnim această particularitate sunt: Henry Cavill (protagonistul „Superman”), Jane Seymour (din serialul TV Dr. Quinn), fotbalistul Xavi Hernandez, Mila Kunis, Demi Moore, Kate Bosworth (”Young Americans”), Elizabeth Berkley (”Saved by the Bell”), Bill Pullman, Kiefer Sutherland.

Citiți și Vitamine și minerale naturale pentru sănătatea ochilor.

Hetrocromia nu este caracteristică numai oamenilor. De fapt, este o particularitate mult mai frecventă în lumea animală. Este întâlnită la specii de pisici (pisici albe, pisici din regiunea turcă Van), câini (husky siberian) și cai.

Sursă info EcoDiario.es – elEconomista.es. Traducere din limba spaniolă și informații adiționale de

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here