Fes, cel mai vechi şi mai sugestiv dintre cele patru oraşe imperiale marocane, reprezintă realizarea visului arab medieval. Data fondării lui este misterioasă. Se ştie cu certitudine că sultanul Mulai Idriss a creat aici, în 807, o aşezare din care s-a dezvoltat oraşul Fes, rămas capitală a ţării până în anul 1912.
Oraşul se oglindeşte ca un miraj în apele bazinului artificial din faţa lui şi abundă în ţigle de ceramică preţioasă, aurie, verde şi alb, pe fundalul unui cer atât de albastru încât seamănă cu o pictură.
În spatele splendidelor porţi din bronz filigranat se găseşte Palatul Regal. Dar el-Makhzen, aşa se numeşte, pare într-adevăr ieşit dintr-o legendă murmurată într-o noapte în deşert.
Situat în Place des Alaouites, palatul a fost construit în secolul XIII împreună cu, pe atunci, noua aripă, Fes el-Jedid, chiar în centrul oraşului vechi originar, Fes el-Bali.
Regala structură ocupă mai mult de 81 de hectare: o adevărată citadelă cu o moschee, pieţe pentru parade militare, grădini cu fântâni, palate rafinate şi o madrasa, şcoala coranică având locuinţe pentru studenţi, fondată în prima jumătate a secolului XIV de sultanul Abu Said Othman.
Palatul Regal a fost folosit atât pentru a găzdui garnizoanele sultanului cât şi ca reşedinţă a acestuia, însă şi-a ţinut întotdeauna „închise cu gelozie porţile cu faţadă de fildeş şi plăci de gresie sarazină de acea nuanţă verde pin despre care Mahomed spunea că este tot atât de benefică precum chipul unei femei”, după cum scrie Slimane Zeghidour.
Nu-i lipsesc nici un harem, atât de în vogă pe aceste meleaguri, şi nici mormântul cu cupolă (kubba) al unui marabut, călugăr războinic venerat în mod deosebit de popor.
Policromia rafinată a mozaicurilor creează geometrii abstracte şi arabescuri ce încadrează splendidele porţi din bronz lucrate în filigran prin care se intră în Palatul Regal construit în secolul XIII.
Interioarele sunt un exerciţiu de fastuozitate, o continuă înlănţuire de înflorituri şi de decoraţiuni geometrice care, paradoxal, derivă dintr-o interdicţie.
De fapt, Allah interzice reprezentarea iconică de oameni şi animale. Această constrângere divină a generat o artă creată cu elemente geometrice şi florale care se descompun, se intersectează şi se multiplică la infinit.
Cercuri, stele, flori, cârcei de viţă-de-vie se repetă pe capiteluri, pe cupole, pe faţade, pe fântâni şi pe pardoseli.
Un exemplu clasic este curtea interioară a celui mai cunoscut monument din oraş, moscheea Qarawiyyin (Karaouine). Tradiţia spune că o femeie, Lalla Fatma Bent Mohammed el Fehi, a comandat-o în anul 857 şi a plătit-o cu averea moştenită de la bogatul ei părinte, refugiat din Kairouan în Tunisia, însă doar în anul 1135 sultanul Aii ben Yussuf a definitivat-o, facând-o splendidă aşa cum o vedem astăzi.
Aici a luat fiinţă cea mai veche şcoală religioasă din Maghreb, una dintre cele mai importante din întregul islam. Intrarea le este permisă numai musulmanilor, însă se poate zări câte ceva prin porţile deschise.
Frumoase şi de o asemănare izbitoare cu Patio des los Leones din Alhambra din Granada, Spania, sunt cele două chioşcuri din curte, dintre care unul datează din secolul XVI, împodobite cu coloane fine de marmură terminate cu „dantelării” sculptate în aceeaşi piatră.
Numai credincioşii musulmani pot admira un lampadar fabulos de secol XIII, cea mai veche clepsidră din lume, un pupitru de rugăciune adus din Córdoba şi decoraţiuni delicate din ghips sculptat, restaurate şi readuse la forma lor iniţială în anii 1950.
Oratoriul este o pădure cu 270 de coloane împărţite în 16 nave. Nesfârşita bibliotecă a fost fondată în secolul X şi restructurată în secolul XIV: pe aici au trecut să consulte unele dintre cele 30.000 de volume, dintre care 10.000 de manuscrise, cei mai experţi cercetători ai islamului.
Preţioasa colecţie cuprinde şi câteva rarităţi, printre care Coran din secolul IX legat în piele de gazelă şi un manuscris al învăţatului musulman Averroes (Ibn Rushd), care a trăit în secolul XII.
Ocolul Pământului în 80 de minuni, Destinaţii de vis pe cinci continente, Editura Litera