Ocolul Pământului în 80 de minuni – Portofino, Italia

0
278

Cinque-Terre-kneževina-Monako-5

“Iată, pe neaşteptate, apare un golf ascuns printre măslini şi castani. Un sătuc, Portofino, se aşterne ca un corn de lună pe malurile acestui liman liniştit.” – aşa scria în La vie errante romancierul francez Guy de Maupassant, care în 1889 intra în splendidul golf Portofino la bordul unui iaht.

Şi astăzi se poate retrăi uimirea scriitorului, unul dintre primii care a dezvăluit lumii fascinaţia Coastei Ligure. Iniţial, Portofino le era cunoscut numai unui cerc restrâns de aristocraţi englezi, prietenii acelui consul Sir Montague Yeats-Brown care, în 1845, a transformat micul fort de secol XVI într-o vilă splendidă pe vârful stâncos care, pe parcursul anilor, a devenit un loc încântător frecventat de regi şi de regine din toată Europa, se arată în “Ocolul pământului în 80 de minuni”, lucrare semnată de Carla Serra și Silvia Bombelli.

Şi o baroneasă germană a fost cea care a salvat vila de comandanţii nazişti în retragere care dăduseră ordin să fie distrusă. Astăzi, izolat între pini maritimi, castelul Brown le oferă turiştilor aceeaşi panoramă a golfului Tigulio.

portofino-castle-brown

Pe malul micului golf se află un sat antic cu case mici în culori pastel, strâns lipite una de alta, înşirate la poalele bisericii San Martino construită în stil romanic lombard în secolul XII. Dacă pe vremea aceea Portofino era un cătun modest de pescari, cu un mic port bine apărat de vânt şi de valurile mării, astăzi, anticul Portus Delphini, descris de Pliniu cel Bătrân şi cântat de Petrarca, este înţesat de iahturi luxoase.

Celebra piaţetă care se întinde coborând spre mare a devenit loc de întâlnire a lumii bune internaţionale. Casele, locuinţe sărace până în anii 1950, sunt astăzi evaluate în aur şi găzduiesc buticuri şi localuri în vogă.

10995347_10153013746561731_7936539389367577588_n

Totuşi, ca prin farmec, fundalul ca de ilustrată al locului a rămas acelaşi. Trebuie să existe ceva magic dincolo de norocul perlei golfului Tigulio, încadrat de verdele vegetaţiei de pe Monte di Portofino, o zonă colinară incredibilă, protejată ca parc natural.

Aici, de-a lungul ţărmului mării, în contact direct se îmbină două clime opuse, cea mediteraneeană şi cea temperat continentală, cărora le corespund două tipuri de vegetaţie: pini de Alep şi pini maritimi, lăstărişuri şi garigă pe versantul care priveşte către mare, păduri de carpen, castan, stejar şi aluni pe versantul nordic.

Însă aceasta este numai una dintre multele particularităţi ale locului, aşa cum surprinzător este să regăseşti în mica biserică medievală San Giorgio (Sfântul Gheorghe) relicvele sfântului aduse aici de pe Pământul Sfânt de către cruciaţi.

Chiesa di San Giorgio - Portofino - Liguria - Italia - Mar Mediterraneo

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here