Ocolul Pământului în 80 de minuni – Praga, Cehia

0
390

poza 1

Staroměstské náměstí este piaţa principală, cea mai plină de viaţă şi cea mai elegantă din Praga, se precizează în „Ocolul pământului în 80 de minuni”, lucrare scrisă de Silvia Bombelli și Carla Serra.

Edificiile ridicate aici de-a lungul unui mileniu au făcut din locul acesta teatrul tuturor evenimentelor civile majore. Aici au fost scrise cele mai importante pagini ale istoriei naţionale: de la alegerea lui George Poděbrady ca rege de Boemia în 1458, la executarea celor 27 de patrioţi capi ai revoltei împotriva Imperiului Habsburgic în 1621.

poza 2Punctul central al pieţei este primăria, Staroměstská radnice, ridicată între secolele XIV-XV. Astăzi apare ca un şir de clădiri gotice şi renascentiste variat colorate, îmbogăţite cu mozaicuri şi porticuri bogat sculptate.

Turnul primăriei găzduieşte celebrul orologiu astronomic cu mecanism de secol XV care dă spectacol imediat după ce bate ora exactă, când pe cadran se deschid două ferestruici şi apar în succesiune statuile policrome ale celor doisprezece apostoli. poza 3Pe laturi, statuetele ce înfăţişează Moartea, Avarul, Turcul şi Vanitosul însoţesc singulara procesiune până când un sunet de trompetă anunţă sfârşitul secvenţei.

Pe cadranul azuriu, împărţit în 24 de sectoare, câteva sfere indică ora şi poziţiile Soarelui şi ale Lunii, în timp ce în partea inferioară se află un calendar cu semnele zodiacului. Dacă urcaţi în turnul înalt de 69,5 metri puteţi admira cea mai frumoasă privelişte a oraşului.

Partea de nord a pieţei este dominată de biserica albă Sfântul Nicolae, terminată în 1735 după proiectul arhitectului Kilian Ignaz Dientzenhofer. Faţada, împodobită cu numeroase statui, este o capodoperă a barocului ceh.

PI2933-hr

Splendida cupolă este pictată în frescă cu episoade din viaţa Sfinţilor Nicolae şi Benedict, lucrare executată de Kosmas Damian Asam. Pe partea estică se înalţă turlele şi turnurile catedralei Sfânta Maria din Tyn.

Fondată în 1365, a devenit curând centrul mişcării reformiste din Boemia: astfel, până în 1620, Tyn a fost principala biserică husită din Praga. Fondatorului ei, Jan Hus, îi este dedicat monumentul din piaţă, inaugurat în 1915. Reformatorul religios şi eroul ceh a fost condamnat pentru erezie şi ars pe rug în 1415.

Interiorul catedralei Tyn, cu trei nave, deţine un grup de sculpturi gotice ce înfăţişează Calvarul, un amvon cu baldachin din piatră de la sfârşitul secolului XV şi minunate picturi de Karel Skreta, cel mai mare pictor ceh de secol XVII.

Biserica găzduieşte şi cea mai veche cristelniţă din capitală (1414), precum şi mormântul astronomului şi astrologului Tycho Brahe. Curtea este împrejmuită de clădiri cu stiluri arhitecturale diferite.

În exterior privirea e captivată de casa medievală cu „clopotul de piatră”, restaurată în stil gotic original, de palatul renascentist al familiei Granovsky, cu splendida lui loggia, şi de porticurile baroce ale palatului Stepanovsky. poza 4În Staroměstské náměstí, breviarul de istorie a artei pragheze continuă cu o serie de clădiri de origine romanică pictate în culori pastel şi decorate cu însemne deosebite, aşa cum este „Casa berbecului de piatră”, numită astfel datorită unui basorelief de secol XVI care înfăţişează un berbec cu un singur corn. Vizita continuă cu Şcoala Tyn, clădire cu arcade gotice de secol XIV, şi cu casa neorenascentistă Storch, decorată cu o pictură de la sfârşitul secolului XIX care îl înfăţişează pe Sfântul Vaclav călare, apoi se ajunge la palatul Kinsky, splendoare rococo, cu faţadă plină de statuete şi stucaturi ce înfăţişează cele patru elemente.

Aici, Franz Kafka a studiat între anii 1893-1901. Scriitorul s-a născut şi a trăit pe lângă piaţa în care frecventa cenaclul literar ce îşi avea sediul în casa Unicornul de Aur.

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here