Ocolul Pământului în 80 de minuni – Turnul Eiffel, Paris

0
430

effeil

Turnul Eiffel a reprezentat o etapă fundamentală în evoluţia arhitecturală pariziană. A devenit un simbol de modernitate, izvor de inspiraţie pentru artişti, poeţi, pictori şi fotografi.

Şi astăzi, cei care intră în oraş sunt impresionaţi de maiestuozitatea şi în acelaşi timp de supleţea acestui gigant de metal care, seara, luminat artificial, se transformă într-un fel de far terestru al capitalei franceze, scriu Carla Serra și Silvia Bombelli, în “Ocolul pământului în 80 de minuni”.

Proiectat de inginerul Alexandre Gustave Eiffel cu ocazia Expoziţiei Universale din 1889, a fost construit în Câmpul lui Marte (Champ-de-Mars) cu gândul de a fi dezmembrat imediat după încheierea manifestării. Au fost necesare peste 6.300 de tone de fier pentru a înălţa această piatră de hotar a arhitecturii moderne.

Înalt de 293 de metri, turnul atinge 320 de metri dacă se ia în considerare şi moderna antenă de televiziune instalată în vârf. Baza constă în patru pilaştri arcuiţi care se unesc susţinând astfel structura graţioasă şi mândră ce se subţiază spre vârf şi e întreruptă de trei platforme de unde se poate admira priveliştea şi la care se ajunge pe scări sau cu ascensoare.

La etajul întâi se află un restaurant panoramic, iar în vârf se găsesc o staţie meteorologică, una de radio şi mai sus-menţionata antenă. Cândva se afla aici şi biroul inginerului Eiffel, expert constructor de viaducte şi poduri de fier înainte de a proiecta turnul, însă munca lui preferată, jucăria lui de precizie a fost chiar turnul care perpetuează amintirea numelui său.

Pentru a-l proiecta a realizat mai mult de 5.000 de schiţe care conţineau în cele mai mici amănunte 15.000 de componente structurale şi 25 de milioane de perforaţii pentru nituri. În afara unei înălţimi record, nedepăşite până în 1930, când a fost terminată Chrysler Building din New York, Turnul Eiffel este foarte uşor, atingând „greutatea pană” de circa 7.224 de tone, ceea ce oferă un exemplu admirabil de stabilitate şi de tehnică ingenioasă de proiectare.

Iniţial ostracizat de elita artistică şi literară pariziană într-o perioadă de mari contestări culturale, în 1909 turnul a riscat să fie demolat. A scăpat numai pentru că s-a dovedit a fi o platformă ideală pentru antenele de transmisie necesare noii ştiinţe a radiotelegrafiei.

12-13-Turnul-Eiffel-1024x682dsc_3230

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here