Ocolul pământului în 80 de povești: ”Anansi și bananele”

0
175

bananeAnansi, omul-păianjen, aştepta cu nerăbdare să se coacă bananele din copacul său. Când, în sfârşit, fructele puteau fi culese, Anansi se gândi cum ar putea ajunge mai uşor la ele. Dacă se transforma în păianjen, nu putea să le care, dacă rămânea om nu putea urca destul de sus pentru a ajunge la ele. Ce putea face?

Atunci Anansi s-a dus la Cal. „Ajută-mă să culeg bananele şi le voi împărţi cu tine“. Calului îi plăceau la nebunie bananele! El  a venit în grădina lui Anansi, a lovit copacul cu copitele din spate şi pe jos au căzut trei banane. Anansi le-a adunat repede, iar gura îi lăsa apă când se gândea cât de gustoase sunt.

Apoi a adunat lemne, a pus deasupra o oală, dar nu a aprins focul, „Calule, am nevoie de chibrituri. Du-te până la piaţă şi cumpără, iar eu între timp voi tăia bananele“. Doar că, până să se întoarcă Calul, Anansi nu s-a mulţumit să pregătească bananele. El a aprins focul, a prăjit fructele și le-a înfulecat repede pe toate, fără să îi lase Calului nici măcar o bucăţică. Trebuia să-mi dau seama că mă vei păcăli”, a zis Calul după ce s-a întors de la piaţă.

”De fapt, nici prin cap nu-ţi trecea să le împărţi cu mine. Nu te voi mai ajuta niciodată si va trebui să cauți pe altcineva pentru a-ţi culege bananele” şi Calul a plecat furios, supărat că a căzut în plasa omuluă-păianjen.

A doua zi, Anansi poftea din nou la banane. El a văzut că multe dintre fructe erau coapte, dar nu le putea culege singur. Ce să facă?

„Hei, Capră'”, a strigat Anansi, „Ajută-mă să culeg bananele şi le voi împărţi cu tine.”

Și Capra iubea bananele. S-a uitat în sus, la fructele coapte şi gustoase, apoi spuse: „Bine, te voi ajuta.”

Capra a lovit copacul cu coarnele ei tari şi fructele au căzut jos, la fel ca şi în ziua trecută când Calul l-a ajutat pe Anansi.

„Du-te şi cumpără din piaţă chibrituri, Capră”, a zis Anansi in timp ce aduna lemne pentru foc,„iar eu pregătesc bananele pentru a le prăji.”

„Bine”, a răspuns scurt Capra.

Îndată ce Capra a plecat la piaţă, Anansi a făcut focul şi a prăjit bananele. Ce bine miroseau – pentru nimic în lume nu le-ar fi împărţit cu cineva! Ce bine i-a mai păcălit el şi pe Cal şi pe Capră. Ei au făcut toată munca, iar el, Anansi, s-a ales cu toate bananele!

Anansi s-a aşezat să mănânce, dar înainte de a lua prima îmbucătură, ceva l-a lovit cu purere în moalele capului şi l-a făcut să zboare în tufişuri. Era Capra. Îl lovise tare cu coarnele, la fel cum lovise și copacul cu banane. Anansi suspină de durere.

„Credeai că m-ai păcălit, Anansi”, i-a spus în batjocură Capra. „Dar te-am văzut ieri cum ai păcălit Calul şi nu m-am dus la piaţă, cum mi-ai spus tu, ci m-am ascuns în tufişuri, aşteptând ca bananele să fie gata pentru a fi mâncate.”

Acum, Anansi stătea pe jos, îşi scotea spinii din piele şi îşi freca spatele de durere, în timp ce Capra înfuleca bananele. Dacă Anansi nu ar fi încercat să o păcălească, ar fi mâncat şi el banane! (Poveste din Jamaica)

”Ocolul pământului în 80 de povești”, Saviour Pirotta

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here