Ocolul pământului în 80 de povești – ”Zeul bufniţă”

0
1966

bufnitaÎn această poveste veţi afla cum au ajuns hawaiienii să cinstească bufniţa.

Cândva, pe insula Oahu, trăia un om veşnic flămând, pe nume Kapoi. Într-o zi el a urcat pe un salcâm înalt şi a furat câteva ouă dintr-un cuib. În timp ce bărbatul învelea ouăle în frunze de palmier pentru a le pune pe foc, o bufniţă s-a aşezat pe copacul de lângă el.

„Kapoi, te rog, nu-mi distruge ouăle”, a spus pasărea.

Dar Kapoi era lihnit de foame, şi-apoi de ce ar fi lăsat să-i scape ceva pe care pusese mâna?

„Acum sunt ale mele”, a răspuns Kapoi,

„Te rog, Kapoi, nu-mi omorî copiii”, l-a rugat bufniţa dând din aripi.

Lui Kapoi i s-a făcut ruşine şi dintr-odată nu i-a mai fost atât de foame. Cum putea să mănânce ouăle în timp ce bufniţa stătea şi se uita în ochii lui? „Vino şi Ie ia. Nu pot să mă bucur când ştiu că pe tine te face să suferi”, a zis tânărul.

Bufniţa s-a aşezat pe umărul lui şi i-a şoptit: „Îţi mulţumesc, Kapoi, numele meu este Pueo și sunt un zeu de care voi, muritorii, nu aţi auzit. Înalţă-mi un altar şi îţi voi apăra poporul.”

Un zeu ce promitea să-i apere poporul de toate relele! Kapoi a fugit să adune pietre şi lemne și a  construit un mic altar. El a adus sacrificii zeului-bufniţă, iar fumul de pe altar s-a înălţat la ceruri în  semn de recunoştinţă pentru Pueo. Bufniţa şi-a luat zborul scoţând un ţipăt de mulţumire, iar Kapoi a înţeles că făcuse ce trebuia.

Dar mai era cineva care zărise fumul ce se înălţa spre ceruri, şi acest cineva nu era un oarecare. Era regele insulei Oahu, Kakuhiwewa. „Cineva face sacrificii fără voia mea?” a întrebat el furios. „Oare nu ştiu supuşii mei că numai regele are dreptul ăsta?”

De îndată, gărzile sale au plecat să afle cine făcea jertfe fără ştirea regelui. „Un tânăr se roagă la un zeu, bufniţa Pueo”, a fost răspunsul pe care l-a primii regale.

„Nu cred că există un asemenea zeu”, a spus regele. „Aduceţi-l pe tânăr la mine. El trebuie judecat pentru că minte şi pentru că nu îmi respectă voinţa.”

O mulţime de oameni s-au adunat să asiste la judecarea lui Kapoi.

„Ai îndrăznit să cinsteşti un zeu pe care noi nu îl recunoaştem”, a spus regele solemn, „Jertfele aduse de tine o puteau face geloasă pe zeiţa vulcanului. Ea poate să arunce foc peste noi sau să scufunde insula sub ape. De aceea, Kapoi, îţi poruncesc să pleci de-ndată. Gărzile mele te vor duce pe o insulă pustie, departe de casă, de unde nu te vei mai întoarce niciodată.”

O insulă pustie departe de casă! Asta ar fi ca o temniţă deschisă, unde nu voi avea pe nimeni cu care să cânt, să mănânc sau să vorbesc şi nu voi avea nici familie. „Vai, Pueo”, a şoptit Kapoi, „Am cruţat viaţa copiilor tăi, acum scapă-mă şi tu de această soartă mai rea decât moartea!”

Dintr-odată, cerul s-a întunecat, iar Kapoi şi regele au văzut mii de bufniţe venind din văzduh spre ei. Ce ciudat, se gândeau toţi, bufniţele apar, de obicei, numai pe timp de noapte, nu ziua în amiaza mare!

Căpitanul gărzilor a suflat în goana făcută din scoică şi soldaţii şi-au pregătit suliţele măciucile cu dinţi de rechin. Bufniţele au năvălit peste ei, ciupindu-i şi lovindu-i cu aripile și ghearele. Gărzile s-au adunat în jurul regelui, lăsându-l pe Kapoi nesupravegheat. Una dintre bufnițe a rupt cu dinţii sfoara cu care acesta era legat la mâini. Era chiar Pueo, care venise să-l răsplătească pentru bunătatea pe care i-o arătase.

„Bufniţa aceasta este foarte puternică”, spuse regele Kakuhiwewa. „Vom construi temple în cinstea ei. Vom dansa şi vom aduce jertfe acestui zeu”.

„Iar el ne va apăra de toate relele”, a completat Kapoi. „Trăiască Pueo! Trăiască bufniţa!” Mulțimea saluta noul zeu şi, de atunci, hawaiienii cinstesc bufniţele. (Poveste din Hawai)

”Ocolul pământului în 80 de povești”

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here