Ocolul Pământului în opinci

0
141

ocolul pamantuluiDe numele acestor români, Pascu, Negreanu, Pârvu şi Dan, se leagă o istorie incredibilă, la începutul secolului XX. Temerari, aventurieri, atleți, patru studenți români pleacă în anul 1910 în costum popular, pe un drum al performanței sportive și umane unice în istorie: ocolul Pământului la picior, fără nici un ajutor financiar.
Provocarea secolului
În vestul Europei în vara anului 1908, expedițiile erau la modă, așa că Touring Club de France, o agenție de sport și turism din Paris, pune în aplicare o provocare nemaiîntâlnită: cine parcurge 100.000 de kilometri pe jos, ocolind Pământul cu mijloace materiale proprii, va primi 100.000 de franci francezi. Adică aproape jumătate de milion de euro astăzi!
Anunțul îi pune pe gânduri pe patru studenți: Dumitru Dan și Paul Pîrvu studenți la geografie în capitala Franței și Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu studenți la Conservatorul parizian. Toți patru aveau 19 ani și munceau cu ziua pentru a se întreține și banii pe care aceștia îi câștigau îi investeau în studii.
100.000 km, în şase ani!
Plecat din Buhuși, Dumitru Dan, născut pe 14 iulie 1889, își convinge colegii să se înscrie în această cursă și află detaliile: itinerariu la alegere, dar aprobat de Touring Club, certificările vamale şi ale autorităţilor locale probează parcursul, plecare din capitala ţării de origine, iar toate costurile vor fi suportate de participanţi.
Peste 200 de visători se înscriu în doar câteva luni. Însă, dintre toate itinerariile, cel al românilor e singurul acceptat. Dumitru Dan, liderul grupului pune o condiție: să fie lăsați doi ani să se pregătească în țară. Nebunia ocolirii globului pământesc, de la expediţia lui Magellan în 1521, se împlinise în mai toate felurile, mai puţin pe jos. Recordul vremii aparţinea italianului Armando Louy, care străbătuse 50.000 km într-un deceniu. Doar că cei patru români îşi propun dublul distanţei, în doar şase ani!
Românii care au cucerit lumea
După ce s-au întors în România, cei patru fac studii geografice, se specializează în cartografie, meteorologie, etnografie și deprind cunoștințe de medicină. Au început să învețe o altă limbă, vorbind doar franceză și germană. Mergeau zilnic 45 de km pe jos, în zone de deal și câmpie, indiferent de anotimp. Exersează diferite feluri de mers şi mărşăluit şi alocă două ore pe zi exerciţiilor de forţă şi gimnasticii. Exista însă un obtacol, acesta era reprezentat de situația materială. Aşa că învaţă sute de cântece şi dansuri populare româneşti şi se experimentează în cântatul la fluier şi acordeon: „Dacă suntem români şi vom cunoaşte lumea, atunci când să cunoască lumea românii, dacă nu atunci când aceştia le vin la poartă? Vom purta tot timpul opinci şi costum popular”, propune Dan. Banii pentru hrană, transport şi taxe aveau să-i obţină susţinând mii de spectacole folclorice, de la Teheran la Capetown şi din satele eschimoşilor până la Casa Albă!
Tragediile unei victorii îngropate
Călătoria impresionantă a celor patru începe pe 1 aprilie 1910. Până la final, trei din ei aveau să moară în condiții dramatice: zdrobiți în prăpăstiile din Munții Chinei, intoxicați cu opium în India sau după lunga suferință în urma unei cangrene dobândite în urma parcurgerii miilor de kilometri prin frigul siberian.
După ce a străbătut cinci continente, traversând de şapte ori oceanele, şi după ce a rupt aproape cinci sute de opinci, Dan se întoarce neîmpăcat în România lui, în anul 1916: primul război mondial îi opreşte aventura, când mai erau zece mii de kilometri din itinerariu. În 1923, când completează traseul şi e primit cu onoruri la Paris, cei 100.000 de franci francezi primiţi nu mai înseamnă mare lucru: aproape 40.000 de euro astăzi, căci războiul devalorizase moneda. Mormântul temerarului român Dumitru Dan e străjuit de o cruce de metal, fără nume, într-un cimitir din Buzău.
Ce însemna Touring Club de France?
Asociația care a organizat concursul inedit, a fost înființată în anul 1890, avea scopul de a dezvolta turismul sub toate formele. După inițiativele de pioneriat în sport și aventură, Touring Club a rămas în amintire pentru dotarea străzilor din Franța cu peste 30.000 de semne de circulație, în anul 1914. Activităţile ei au încetat în 1983, deşi după al doilea război mondial număra peste 700.000 de membri.
6 traversări ale Ecuatorului a prevăzut traseul românilor în jurul lumii, alternând emisferele pentru a evita timpul nefavorabil, 1500 de mari oraşe şi 74 de ţări, la vremea aceea, a străbătul românul de-a lungul aventurii sale.

Sursa: worldwideromania.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here