Olanda are pistă pentru biciclete din panouri solare

0
155

pistaOlandezii, recunoscuți pentru inovațiile pe care le aduc în domeniul energiei verzi, uimesc printr–un nou proiect. Fani ai mersului pe bicicletă, au anunțat recent că, pregatesc o pistă de biciclete construită din panouri solare. Pista, lungă de 70 de metri este proiectul consorțiului SolaRoad  împreună cu Organizația Tărilor de Jos pentru Cercetare Ştiințifică Aplicată, speră că lungimea pistei să atingă 100 de metri, până în 2016, menționează http://www.digitaltrends.com/.

Inaugurarea va avea loc pe 12 noiembrie, în oraşul Krommenie, situat la 25 km față de Amsterdam.

La construcția pistei s-au folosit blocuri de beton dreptunghiulare,  în care panourile sunt asezate în straturi. Acestea, fiind fragile sunt protejate de un strat de sticlă groasă, care poate susține greutatea şi presiunea unui camion fără a se sparge. Compania producătoare afirmă că această porțiune de pistă poate asigura energia electrică pentru a alimeta 3 locuințe, chiar dacă acestor panouri nu le poate fi modificată poziția pentru o absorbție maximă a energiei solare.

Compania SolaRoad îşi propune, ca pe viitor, să poată moderniza astfel toate drumurile, astfel încât să genereze suficientă energie pentru a alimenta orice, de la maşini electrice, până la case, întreprinderi sau alte obiecte consumatoare de energie.

Ideea inovatoare a acestui proiect, deşi ar ajuta cu siguranță la atenuarea dependentei de combustibilii fosili, are o singură problemă: prețul foarte ridicat. Până în prezent consturile pistei de biciclete se ridică la 1.5 milioane de euro, iar oamenii din spatele proiectului susțin ca va mai costa încă 3 milioane de euro, până la finalizare, după cum susține BBC. Cu toate că, pe termen lung, costurile ar putea fi justificate, drumurile din panouri solare, rămân pentru moment, cel mult un vis pentru viitor.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here