Omagiu pentru Lucian Pintilie în “oraşul filmului”: Peliculele care sunt programate la “Transatlantyk”

0
95
Omagiu pentru Lucian Pintilie în "oraşul filmului": Peliculele care sunt programate la "Transatlantyk"
Omagiu pentru Lucian Pintilie în “oraşul filmului”: Peliculele care sunt programate la “Transatlantyk”

Omagiu pentru Lucian Pintilie în “oraşul filmului”: Peliculele care sunt programate la “Transatlantyk”

Cinci pelicule semnate de Lucian Pintilie sunt programate la Festivalul Internaţional de Film “Transatlantyk” din Polonia, sub forma unui omagiu adus regizorului român în metropola care a primit statutul de “oraş al filmului” din partea UNESCO, informează un comunicat al organizatorilor. 

Omagiu pentru Lucian Pintilie

Un medalion dedicat regizorului Lucian Pintilie este programat la Festivalul Internaţional de Film “Transatlantyk” de la Łódź. Festivalul va avea loc în perioada 13 – 20 iulie. Ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, manifestarea este un proiect de autor. Este vorba de compozitorul Jan A. P. Kaczmarek, laureat al premiului Oscar. Este membru al Academiei de Film Americane şi al Academiei de Film Europene. Organizatorii anunţă că îşi propun să ofere o platformă artistică. Platformă care să realizeze legături mai puternice între societate, artă şi mediu şi care să inspire discuţii pe teme importante.

La ediţia din acest an a festivalului, Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine prezentarea unui medalion dedicat marelui cineast român. Lucian Pintilie a murit la vârsta de 84 de ani, în luna mai. Medalionul va cuprinde filmele “Reconstituirea”, “De ce trag clopotele, Mitică?”, “Balanţa”, “O vară de neuitat” şi “Terminus Paradis”.

Vor fi prezenţi la Łódź pentru a evoca personalitatea marelui cineast criticul de film Andrei Şendrea, precum şi actorii George Mihăiţă şi Răzvan Vasilescu. Vor mai fi prezenți  protagonişti ai filmelor “Reconstituirea”, respectiv “Balanţa” şi “Terminus Paradis”.

Un eveniment major

Pe lângă proiecţiile de film, festivalul cuprinde în programul său ateliere, dezbateri şi concerte. Este un eveniment major pentru oraşul în care se află cea mai importantă şcoală de film şi televiziune din Polonia.

Łódź este una dintre puţinele localităţi din lume care a primit din partea UNESCO statutul de “oraş al filmului“. Face parte din Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO. Această recunoaştere se datorează concentrării în acest oraş a peste 500 de întreprinderi din domeniul filmului. Dar și din domeniu televiziunii, producţiei video şi muzicale, a unor studiouri şi platouri de filmare apreciate de profestionişti din întreaga lume.

De asemenea, în acest oraș au loc şi activităţi de la cea mai importantă şcoală de profil din ţară, “Leon Schiller”. La aceasta s-au format şi au predat cineaşti de renume. Printre aceștia sunt Andrzej Wajda, Roman Polański, Krzysztof Zanussi şi Krzysztof Kieślowski.

Ana Grama