Omenia. Onoarea, Umilința (VI)

0
399

omeniaOmenia. Onoarea, Umilința (VI).

A fi ”om de omenie” înseamnă a fi om adevărat, a fi realizat adevăratele calităţi de om. Omenia înseamnă frâna în calea tuturor pornirilor care coboară pe cineva de la treapta de om.

Onoarea

Onoarea este temelia încrederii între oameni. Omul de omenie nu-şi pătează onoarea, chiar dacă în joc e viaţa lui: „Luptă şi nu fi niciodată mişel; e mai bine să cazi luptând pe drumul onoarei, decât să învingi printr’o mişelie”.

Duşmanul onoarei este ruşinea: „Omul de omenie nu se teme de alta, fără numai de ruşine”.

Umilința

Umilinţa înfrânează, însă nu stă-n calea iubirii de onoare. Din respect faţă de chipul lui Dumnezeu în el, omul vrea să evite exagerate exigenţe de onoare. Umilinţa cu orgoliul nu pot locui împreună: „Cel umil cu cel mândru nu se pot vedea unul pe altul; că unul se uită la pământ, altul la cer” – spune poporul.

Despre orgoliul de a fi de neam mare: „Nu cel de neam mare e de cinstire vrednic, ci cel ce se dovedeşte a fi vrednic de neam mare, acela e de cinstire vrednic”.

Dispoziția de jertfă

Nu e vorba numai de jertfă de timp, de muncă, de bani; ci chiar de gătirea de a‑ţi pune capul pentru altul: „Binele pe care ţi l-a făcut chezaşul tău” – spune omenia – „nu-l uita nicicând; că el pentru tine capul şi-a pus”.

Înfrânarea

Desfrânarea fiind duşmanul de moarte al omeniei, înfrânarea nu poate lipsi din panoplia virtuţilor acesteia. Experienţa poporului ştie că: „Frâul când slăbeşte, în prăpastie te trânteşte.”

Ca să poate fi de folos, însă, înfrânarea trebuie practicată de timpuriu, fiindcă: „Înfrânarea la bătrâneţe, nici o laudă; că nu omul se înfrânează, ci neputinţa lui îl arată a fi înfrânat”.

Despre pofta de mâncare aţâţată de băutură: „Omul de va bea, ca porcul va mânca”. Despre înfrânarea pasiunilor: „Acela e stăpân mare, care-şi stăpâneşte patimile sale rele”.

”Omenia și frumusețea cea dintâi” – George Racoveanu

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here