OMS solicită reducerea consumului de zahăr

0
137

OMSUn nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății recomandă reducerea aportului de zaharuri atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților, la mai puțin 10% din aportul total de energie. Cu alte cuvinte, o reducere de 25 de grame, ceea ce înseamnă aproximativ șase lingurițe, de zaharuri libere are efecte benefice demonstrate asupra sănătății, transmite mercopress.com/.

Zaharurile libere la care face referire studiul sunt monozaharide (glucoza, fructoza) și dizaharide (zaharoză sau zahăr) care se adaugă în procesul de fabricație al alimentelor și băuturilor de către producători, bucătari sau consumatori precum și la zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri și sucuri de fructe.

Potrivit declarației lui Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriție pentru Sănătate și Dezvoltare al OMS, există dovezi solide care demonstrează că reducerea cantității de zaharuri libere sub 10% reduce riscul de îngrășare, obezitate, de apariție a cariilor dentare.

Specialistul a subliniat și că este nevoie de o schimbare a politicii de sănătate la nivel mondial pentru a reduce povara bolilor netransmisibile.

În cadrul acestui raport, OMS nu face referire la zaharurile din fructele și legumele proaspete sau la zaharurile prezente în mod natural în lapte, pentru că nu există nici un studiu care să dovedească efectele adverse ale acestora.

O mare parte din zaharurile pe care le consumăm zilnic sunt ascunse în diverse produse alimente, care nu sunt considerate dulciuri. De exemplu, 1 lingură de ketchup conține aproximativ 4 grame de zahăr în timp ce o cutie de suc, poate conține 40 de grame (aproximativ 10 lingurițe) de zahăr.

Aportul de zaharuri libere la nivel mondial diferă în funcție de țară, vârstă și statut social. În Europa, consumul la adulți variază de la aproximativ 7-8% din aportul total de energie în țări precum Ungaria și Norvegia, la 16-17% în Spania și Marea Britanie. Studiul atrage atenția, că în rândul copiilor, consumul este mult mai ridicat, variind de la circa 12% în Danemarca, Slovenia și Suedia, la aproape 25% în Portugalia.

Recomandările oficialilor OMS se bazează pe analiza rezultatelor unor studii recente. Acestea au relevat că, în rândul adulților, un consum redus de zahăr este asociat cu o greutate corporală mai mică, în timp ce creșterea aportului de zahăr este asociată cu o creștere în greutate. De asemenea, copii care consumă băuturi îndulcite cu zahăr sunt mai susceptibili de a fi supraponderali sau obezi.

Dacă e să ne referim la probleme stomatologice reducerea consumului de zahăr este asociată cu o îmbunătățire a sănătății orale și o reducere a ratei de apariție a cariilor dentare.

Actualizarea recomandărilor OMS în ceea ce privește consumul de zahăr este o strategie prin care se dorește îmbunătățirea obiceiurilor alimentare ale populației și reducerea afecțiunilor cronice netransmisibile. Însă, recomandările privind consumul de zaharuri ar trebui să vină  în același timp cu alte sfaturi și recomandări alimentare, legate de aportul de grăsimi și acizi grași, inclusiv grăsimi saturate și grăsimi trans.

Traducere Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here