Omul care a învins deşertul de unul singur

0
113

Yacouba-SawadogoYakouba Sawadogo, un simplu fermier din Burkina Faso, a reusit cu metode foarte simple şi ieftine, ceea ce oamenii de ştiinţă au eşuat: să reînverzească o zonă deşertică. Un târnăcop, o lopată, seminţe, compost extrem de multă muncă şi cu determinare pe măsură.

Cele câteva organizaţii de specialitate chemate să rezolve problema deşertificării nu au reuşit să readucă vegetaţia la viaţă, aşa că Yacouba a renunţat să mai caute ajutor din afară, ocupându-se singur de o regiune destul de extinsă din regiunea Sahel. În anii 80, când şi-a început epopeea, cei din comunitate considerau că metodele folosite de fermier erau neobişnuite şi doar după ce eforturile lui au început să dea roade, au fost nevoiţi să-i recunoască meritele. Yacouba nu a reuşit doar să reînverzească circa 12 hectare de deşert, plantând peste 60 de specii de copaci, ci şi să resusciteze o tehnică agricolă străveche, numită zai. Aceasta din urmă, extrem de simplă şi de ieftină, presupune sădirea manuală a seminţelor de copaci, mei sau sorg în cuiburi umplute apoi cu compost. Aceste cuiburi asimilează apă în sezonul ploios, astfel încât plantele pot rezista şi în sezonul secetos. Zai mai spune că, în ciuda practicilor locale, pregătirea pământului se face în sezonul secetos, idee ridiculizată iniţial de comunitate.

Mark Todd a realizat un documentar despre Yacouba Sawadogo, The Man Who Stopped the Desert (2010), în care spune povestea fermierului care a reuşit să salveze o regiune întreagă, ajutând mii de agricultori. Filmul a atras numeroase reacţii, în urma cărora, cu ajutorul Oxfam Africa, Yacouaba a primit donaţii, cu ajutorul cărora implementează acum folosirea unor diguri de piatră, care să încetinească scurgerile de apă, astfel încât să se poată inflitra mai bine în sol.Cu toate acestea, Yacouba are de înfruntat alte dificultăţi: în ultimii ani, un proiect de dezvoltare a acaparat marte parte din pădurea pe care fermierul s-a străduit s-o pună pe picioare, pe acest teren fiind construite case. Tocmai de aceea, în prezent, bărbatul încearcă să strângă 20.0o00 de dolari, pentru a-şi putea recupera integral pădurea.

Sursa: totb.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here